externe

Fost pilot militar SUA, aflat acum in Ucraina: „Niciodata nu am vazut in Afganistan un moral atat de ridicat ca la prietenii mei ucraineni de pe front”

Nolan Peterson, jurnalist aflat acum in Ucraina, fost pilot pe avioanele de lupta ale SUA in Afganistan, afirma ca niciodata nu a vazut printre afgani un „moral atat de ridicat” precum este cel al ucrainenilor care lupta acum contra invadatorilor rusi.

„Cand am fost trimis in Afganistan si Irak ca pilot USAF, nu am avut niciodata moralul ridicat pe care il observ in prezent printre prietenii mei ucraineni de pe front. Dupa 12 zile, Miza este clara: supravietuirea natiunii lor. Obiectivul este clar: expulzarea invadatorilor”, a scris Peterson pe Twitter. Contul sau esete urmarit de peste 400.000 de oameni.

„Ei au un puternic simt national, un lider carismatic si curajos si credinta in victorie. Mai mult, natiunea ucraineana este unita si angajata sa sprijine efortul de razboi.

Inutil sa mai spunem ca planul Rusiei de a frange vointa ucrainenilor si de a obtine o victorie rapida a fost un esec epic inca din prima zi si reflecta o neintelegere uluitoare a societatii ucrainene”, a mai scris Peterson intr-o alta postare.

Peterson este reporter de razboi  in Ucraina din 2014.

Statul Major al armatei ucrainene a anuntat luni ca trupele ruse se pregatesc sa ia cu asalt capitala Kiev.

Intr-un buletin difuzat la primele ore ale diminetii de luni, Statul Major a informat ca trupele ruse intentioneaza sa preia controlul total al oraselor Irpin si Bucea, aflate la mica distanta de Kiev.

Trupele ruse mai „incearca sa obtina un avantaj tactic pentru a ajunge la periferia estica a Kievului, prin cartierele Brovarski si Borispil”, se mentioneaza in buletin.

„Un numar relativ mare de echipament (militar) rusesc si de trupe ruse sunt concentrate in apropierea Kievului”, a declarat la televiziunea ucraineana consilierul Ministerului de Interne, Vadim Denisenko, citat de ziarul online Ukrainska Pravda.

„Intelegem ca batalia pentru Kiev este o batalie-cheie (pe care o vom purta) in zilele urmatoare”, a adaugat el.

Pe de alta parte, biroul presedintelui ucrainean a anuntat ca sute de mii de ucraineni trebuie evacuati din orasele lor imediat.

Exista deja cateva zeci de orase in opt regiuni din intreaga tara unde situatia umanitara este catastrofala, a relatat cotidianul Ukrainska Pravda, care a citat comentarii de la biroul prezidential, relateaza dpa.

Potrivit ziarului mentionat, biroul presedintelui ucrainean a acuzat Rusia ca se foloseste de coridoarele umanitare ca de un pretext pentru a-si consolida pozitiile militare si a cuceri total Ucraina.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

19 minute ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

44 de minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

2 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

3 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago