Fost presedinte CCR: „Dancila a declansat un conflict de natura constitutionala cu Presedintia. Solicitarea ca premierul sa demisioneze nu este o gluma”

news

Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat pentru TVR ca exista un conflict constitutional intre presedinte si guvern, declansat insa de Viorica Dancila care a incalcat atributiile exclusive de politica externa ce revin sefului statului. Pe de alta parte, el a explicat ca, potrivit Legii fundamentale, Klaus Iohannis nu poate revoca premierul, iar solicitarea de demisie este lipista de efect juridic.

„Faptul ca Presedintele a cerut acum revocarea primului-ministru ar trebui sa fie luata in considerare de catre primul-ministru pentru ca nu este o gluma. Abia aici suntem in prezenta unui conflict juridic de natura constitutionala. Problemele de politica externa sunt, uitati-va in Constitutie, exclusiv ale presedintelui. El conduce politica externa a Romaniei, el stabileste infiintarea de misiuni diplomatice, impreuna cu Guvernul stabileste, numeste ambasadorii, dar ambasadorii straini sunt acreditati pe langa Presedintele Romaniei. In privinta asta trebuia sa fie o negociere intre ei, o discutie si impreuna sa hotarasca acest lucru”, a declarat Augustin Zegrean pentru Stirile TVR.

In opinia lui Zegrean, ar fi mai indicat sa se revina la perioada de dinainte de guvernarea Radu Vasile, cand textul fundamental al tarii permitea revocarea premierului de catre seful statului. Zegrean spune solicitarea lui Iohannis nu va avea efect practic.

„Nu poate sa existe un efect practic. Intr-o alta tara ar avea efect o chestie din asta, dar la noi nu are un efect decat, eu stiu, politic, moral samd, pentru ca la Constitutie scrie ca Presedintele numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de catre Parlament. Numai Parlamentul poate sa revoce Guvernul.

Se poate ajunge in situatii complicate, se poate ajunge la situatii in care primul-ministru sa o ia razna si nu-l poti revoca. Procedura motiunii de cenzura este o procedura indelungata, complicata. Practic era probabil mai bine ca presedintele sa poata sa-l revoce, pentru ca si acum si inainte presedintele era omul cu cea inalta autorizare electorala. El este ales de intregul popor, prin vot universal”, a mai spus Zegrean.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: