Fosti oficiali americani au purtat discutii secrete privind Ucraina cu persoane apropiate Kremlinului

externe

Serghei Lavrov, cucerire, Harkov, armata rusa, zona sanitara

Fosti inalti oficiali ai Statelor Unite au purtat discutii secrete cu persoane apropiate Kremlinului si, in cel putin un caz, cu cel mai inalt diplomat al tarii, cu scopul de a pune bazele unor potentiale negocieri pentru a incheia razboiul din Ucraina, au declarat persoane familiare cu problema, potrivit NBC News.

In aprilie, ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a intalnit cu membrii grupului timp de cateva ore la New York, au declarat patru fosti oficiali si doi actuali oficiali pentru NBC News.

Pe ordinea de zi a reuniunii din aprilie s-au aflat unele dintre cele mai spinoase probleme din razboiul din Ucraina, cum ar fi soarta teritoriului detinut de rusi pe care Ucraina ar putea sa nu-l elibereze niciodata si cautarea unei rampe diplomatice care ar putea fi tolerabila pentru ambele parti.

Alaturi de Lavrov au stat Richard Haass, un fost diplomat si presedintele in exercitiu al Consiliului pentru Relatii Externe. Grupului i s-au alaturat expertul in Europa Charles Kupchan si expertul in Rusia Thomas Graham, ambii fosti oficiali ai Casei Albe si ai Departamentului de Stat care sunt in prezent in Consiliul pentru Relatii Externe.

Printre obiective, au spus ei, se numara mentinerea deschisa a canalelor de comunicare cu Rusia acolo unde este posibil si de a descoperi unde ar putea exista loc pentru viitoare negocieri, compromis si diplomatie cu privire la incheierea razboiului.

Administratia Biden stia despre aceste discutii, dar nu au avut loc la indrumarea acesteia, fostii oficiali implicati in sedinta cu Lavrov informand ulterior Consiliul de Securitate Nationala de la Casa Alba despre ceea ce s-a intamplat, au spus doua dintre surse.

Discutiile sunt cunoscute in limbajul diplomatic ca „Track Two Diplomacy”, (canal neoficial) o forma de angajament neoficial care implica cetateni privati care nu sunt in prezent la guvernare – sau in cazul intalnirii Lavrov, „Track 1.5”, ceea ce inseamna ca sunt implicati si actuali oficiali la un capat al conversatiei. Ele au avut loc deoarece angajamentele diplomatice formale, la nivel inalt, intre guvernele SUA si cele ruse in privinta Ucrainei au fost putine si indepartate.

Nu este clar cat de des au avut loc discutiile si nici daca fac parte dintr-un singur efort organizat.

Ca parte a efortului, cel putin un fost oficial american a calatorit in Rusia pentru discutii care implica razboiul din Ucraina.

In afara de Lavrov din partea rusa, discutiile au implicat academicieni, lideri ai unor mari think-tank-uri sau institute de cercetare si altii din sfera politicii externe a Rusiei, perceputi ca avand acces la Vladimir Putin sau fiind in contact regulat cu factorii de decizie de la Kremlin. Indivizii au refuzat sa-i identifice pe participantii rusi pe nume, invocand ingrijorari pentru siguranta lor.

Un purtator de cuvant al Consiliului de Securitate Nationala de la Casa Alba a refuzat sa comenteze.
Ambasada Rusiei la Washington nu a raspuns unei solicitari de comentarii.

Un oficial al biroului presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus ca nu vor comenta stiri din surse anonime, dar pozitia lor generala a ramas aceeasi. „Pozitia noastra este neschimbata – soarta Ucrainei nu poate fi decisa fara Ucraina. De multe ori presedintele si toti vorbitorii nostri oficiali au vorbit despre asta. Nu in mod anonim, ci destul de specific si public”, a spus acesta.

Discutiile au loc pe fondul semnelor crescande ca SUA si aliatii sai sunt nerabdatori sa vada ca Moscova si Kievul se indreapta catre discutii de pace in toamna, dupa finalizarea contraofensivei in curs a Ucrainei.

In timpul unei calatorii secrete la Kiev, in mai, directorul CIA, William Burns, a auzit de la oficiali ucraineni despre perspectiva de a aduce Moscova la masa discutiilor pana la sfarsitul anului, au declarat oficialii pentru The Washington Post. Saptamana viitoare, presedintele Joe Biden se va intalni in Lituania cu lideri ai NATO, care semnaleaza ca inca nu sunt pregatiti sa admita Ucraina in alianta.

Intalnirea cu Lavrov din aprilie a avut loc in timpul unei vizite rare si scurte a diplomatului rus in SUA pentru a prezida Consiliul de Securitate al ONU, care are o presedintie rotativa.

Aproximativ in aceeasi perioada, Haass si Kupchan au scris un articol lung in Foreign Affairs, care este publicat de Consiliul pentru Relatii Externe, prezentand ceea ce ei au descris drept „un plan de trecere de la campul de lupta la masa de negocieri”.

In articolul intitulat „Occidentul are nevoie de o noua strategie in Ucraina”, Haass si Kupchan au prezis ca va aparea un impas probabil in urma contraofensivei Ucrainei si au recomandat ca SUA sa inceapa sa puna bazele pentru a propune o incetare a focului in care atat Rusia, cat si Ucraina si-ar retrage fortele din prima linie, „creand efectiv o zona demilitarizata”.

„O organizatie neutra – fie ONU, fie Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa – ar trimite observatori pentru a monitoriza si a impune incetarea focului si retragerea”, au scris fostii oficiali americani. „Presupunand ca o incetare a focului este valabila, ar trebui sa urmeze discutiile de pace.”

O intrebare cheie este daca fostii oficiali americani vor continua discutiile dupa rebeliunea armata de luna trecuta a seful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin. Discutiile au avut loc si in paralel cu conversatiile directe dintre SUA si Rusia despre jurnalistul american detinut Evan Gershkovich, care au fost dezvaluite de purtatorul de cuvant al lui Putin in aceasta saptamana.

Acest tip de discutii a jucat mult timp un rol important in diplomatia SUA, inclusiv in ceea ce priveste controlul armelor, oferind adesea o oportunitate mai putin formala de a testa idei si raspunsuri in paralel cu discutiile oficiale dintre guverne.

In 1994, fostul presedinte Jimmy Carter efectuat o vizita privata in Coreea de Nord, cu scopul de a opri programul nuclear al Coreei de Nord, o calatorie care a devenit o mare durere de cap pentru administratia Clinton. Discutiile de acest gen dintre israelieni si palestinieni au fost, de asemenea, creditate cu crearea conditiilor care au dus la Acordurile de la Oslo din 1993.

Cu toate acestea, in contextul razboiului din Ucraina, ideea ca fostii oficiali americani se implica informal cu rusii a provocat o divizare in comunitatea diplomatilor americani, a cercetatorilor in politica externa si a profesionistilor in securitate nationala.

„Imi fac griji ce mesaje ar putea fi transmise cu asta si semnalul implicit ca suntem disperati sa avem un acord”, a spus Bradley Bowman, un fost ofiter al armatei americane si consilier al Senatului care studiaza probleme politico-militare la Fundatia pentru Apararea Democratiilor. „In acest moment, ceea ce vrem cu adevarat sa facem este sa izolam si sa punem presiune asupra lui Putin”.

Michael McFaul, care a fost ambasadorul SUA in Rusia in administratia Obama, a spus ca este sceptic ca exista persoane care au acces direct la Putin si ar putea servi ca intermediari informali. Iar discutia privind solutii la razboi fara ucraineni la masa ar putea submina insistentele administratiei Biden ca viitorul Ucrainei nu va fi decis prin acorduri ascunse intre marile puteri, a spus el.

Matt Dimmick, fost director pentru Rusia si Europa de Est la Consiliul National de Securitate, a spus ca chiar si discutarea unor potentiale acorduri cu Rusia fara ca Ucraina sa preia conducerea ar putea submina in cele din urma influenta Kievului.

„Ucraina nu are nevoie si nu vrea intermediari care sa vina si sa creeze solutii de incetare a focului si apoi sa ademeneasca Europa si SUA sa indrepte Ucraina in aceasta directie”, a spus Dimmick. „Ucraina isi da seama ca drumul lor catre un viitor sigur trece direct prin apararea rusa si nu lasa Rusiei de ales decat sa gaseasca propria cale de iesire din Ucraina.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: