Fostii aliati ai lui Trump il sfatuiesc sa amane anuntul privind o eventuala candidatura

externe

Rezultatul alegerilor din SUA trebuia sa fie un „val rosu” pe care fostul presedinte Donald Trump ar fi pornit triumfator spre nominalizarea republicana, in timp ce se pregateste sa se lanseze intr-o alta cursa prezidentiala, potrivit AP.

In schimb, rezultatele dezamagitoare de marti seara ridica noi intrebari cu privire la atractivitatea lui Trump si viitorul unui partid care l-a imbratisat pe deplin, aparent pe riscul sau, oferind, in acelasi timp, un nou impuls celui mai puternic potential rival al sau.

Intr-adevar, unii aliati i-au cerut lui Trump sa amane anuntul planificat saptamana viitoare, spunand ca partidul trebuie sa se concentreze pe Georgia, unde efortul lui Herschel Walker, fotbalist sustinut de Trump, de a-l indeparta pe senatorul democrat Raphael Warnock, se indreapta catre un tur doi care ar putea determina controlul Senatului.

„Il voi sfatui sa-si amane anuntul pana dupa al doilea tur din Georgia”, a declarat fostul consilier al lui Trump Jason Miller, care si-a petrecut noaptea cu fostul presedinte la clubul sau Mar-a-Lago din Florida. „Acum Georgia trebuie sa fie in centrul atentiei fiecarui republican din tara”, a spus el.

Trump a cautat sa foloseasca alegerile de la jumatatea mandatului ca o oportunitate de a-si demonstra influenta politica de durata dupa ce a pierdut Casa Alba in 2020. El a sustinut peste 330 de candidati in curse, adesea neexperimentati si cu defecte profunde. S-a bucurat de victoriile lor de la inceput. Dar multe dintre pozitiile lor, inclusiv evocarea minciunilor lui Trump despre alegerile furate din 2020 si imbratisand puncte de vedere stricte despre avort, au fost in dezacord cu majoritatea politica.

Trump a obtinut cateva victorii mari marti, in special in Ohio, unde protejatul sau pentru Senat, J.D. Vance, a obtinut o victorie usoara. De asemenea in Carolina de Nord, Ted Budd, unul dintre primele alegeri ale lui Trump, a pastrat pentru republicani locul in Senat.

Cea mai mare victorie a republicanilor a fost in Florida, unde guvernatorul Ron DeSantis a fost reales, cimentandu-si statutul de star national in ascensiune, in timp ce isi urmareste propria potentiala candidatura la prezidentialele din 2024.

„Abia am inceput lupta”, le-a spus el suporterilor in discursul sau.

Dar Trump a pierdut unele dintre cele mai mari premii, in special in Pennsylvania, unde dr. Mehmet Oz, a pierdut in fata democratului John Fetterman.

„Am avut o oportunitate istorica, iar candidatii neeligibili ai lui Trump ne-au distrus-o”, a spus Scott Reed, strateg republican veteran. „Trump a pierdut acum trei alegeri la rand pentru Partidul Republican si este timpul sa terminam cu prostia asta.

„Aveam totul in favoarea noastra: banii, agenda, performantele slabe ale lui Biden”, dar eforturile lui Trump de fi mereu in lumina reflectoarelor „evident, i-a facut pe independenti si democrati sa iasa la vot.”

Fostul guvernator din New Jersey, Chris Christie, prieten si consilier vechi al lui Trump devenit acum critic, si care se gandeste la propria candidatura la presedintie in 2024, a spus ca republicanii „au o decizie fundamentala de luat”.

„Am pierdut in 2018. Am pierdut in 2020. Am pierdut in 2021 in Georgia. Si acum, in 2022, vom pierde mandatele de guvernator, nu vom strange numarul de locuri in Camera si s-ar putea sa nu castigam Senatul, in ciuda unui presedinte care are 40% din votul popular”, a spus el. „Exista o singura persoana de vina pentru asta si aceasta este Donald Trump”.

„Singurul factor care il insufleteste in sustinerea unui candidat este `Crezi ca alegerile din 2020 au fost furate sau nu?`”, a spus Christie. „Nu este `Poti strange bani?` Nu este `Ai o viziune definita pentru viitorul statului sau al districtului tau?` Nu este o dovada a succesului in comunicarea cu alegatorii. Este o perseverenta complet centrata pe sine.”

Intre timp Trump insista ca este multumit de rezultate.

„Desi, in anumite privinte, alegerile de ieri au fost oarecum dezamagitoare, din punctul meu de vedere personal au fost o victorie foarte mare – 219 victorii si 16 infrangeri la general – Cine a facut vreodata mai bine decat atat?”, a scris el pe reteaua sa de socializare Truth miercuri dupa-amiaza.

Strategul republican David Urban, fost consilier al lui Trump, a spus ca indiferent de ce spune, imaginea lui este patata.

„Desigur, el va revendica victoria, nu? Presedintele prezinta un record de realizari care include victorii in curse necontestate. Poate spune orice vrea. Dar cum se simt oamenii in America? Cred ca oamenii nu au o parere grozava despre marca Trump in acest moment”, a spus Urban. „Este rau.”

Ingrijorarea care predomina acum este ca, in cazul in care Trump continua cu anuntul planificat saptamana viitoare, el ar putea duce la o repetare a rezultatelor din 2021 in Georgia.

Fostul secretar de presa al lui Trump, Kayleigh McEnany, care acum lucreaza pentru Fox News, l-a sfatuit pe Trump in emisie ca ar trebui sa amane anuntul pana dupa turul final pentru Senat din Georgia.

Intre timp, esecurile lui Trump dau noi sperante listei lungi de potentiali rivali care asteapta in liniste si acum trebuie sa decida daca vor candida si ei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: