Fostii consilieri ai lui Trump trag un semnal de alarma: Fostul presedinte ii lauda pe despoti atat in privat, cat si in campanie

analize

Pentru Donald Trump, premierul ungar Viktor Orban este „fantastic”, liderul chinez Xi Jinping este „genial”, cel nord-coreean, Kim Jong Un este „un tip OK” si, cel mai alarmant, ar fi spus ca Adolf Hitler „a facut niste lucruri bune”, o viziune asupra lumii care ar schimba din temelii politica externa a SUA din ultimii zeci de ani daca ar castiga alegerile prezidentiale din noiembrie, au declarat multi fosti consilieri potrivit CNN.

„El credea ca Putin era un tip OK si Kim era un tip OK, ca am impins Coreea de Nord intr-un colt”, a spus generalul in rezerva John Kelly, care a fost sef de cabinet al lui Trump. „Pentru el, a fost ca si cum i-am incita pe acesti tipi. `Daca nu am avea NATO, atunci Putin nu ar fi facut aceste lucruri`.”

Laudele generoase ale lui Trump pentru prim-ministrul maghiar Orban pe cand il gazduieste la Mar-a-Lago, dupa ce a castigat nominalizarea republicana in Super Tuesday, arata care ii este viziunea asupra lumii. „Nu exista nimeni mai bun, mai inteligent sau un lider mai bun decat Viktor Orban. El este seful si este un lider grozav, un lider fantastic. In Europa si in intreaga lume, toata lumea il respecta”, a spus Trump.

Admiratia fostului presedinte pentru autocrati nu este noua, dar in comentariile pe care le-au facut pentru cartea „The Return of Great Powers” (Intoarcerea marilor puteri), a lui John Sciutto, publicata saptamana trecuta, generalul John Kelly si altii care au servit sub conducerea lui Trump ofera o noua perspectiva asupra motivului pentru care ei avertizeaza ca un om care lauda in mod constant liderii autocrati opusi intereselor SUA este nepotrivit sa conduca tara in ciocnirile Marilor Puteri care ar putea avea loc, spunand ca radacina admiratiei sale pentru aceste personalitati este ca le invidiaza puterea.

„Se considera un tip tare. Ii place sa aiba de-a face cu alti barbati importanti, iar cei precum Erdogan pot sa bage oameni in inchisoare fara a cere permisiunea nimanui. Ii place asta”, i-a spus John Bolton, fost consilier pentru securitate nationala in administratia Trump lui Sciuto.
„Nu este un tip dur, in niciun caz, de fapt este fix invers. Dar asa se crede”, a spus Kelly.

Presupuse lauda pentru Hitler

Se pare ca Trump l-a laudat cel mai mult pe Hitler, care a condus Germania nazista in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

„El a spus: `Ei bine, dar Hitler a facut niste lucruri bune`. I-am spus: `Adica?` Si el a raspuns: `Ei bine, [Hitler] a reconstruit economia.` Dar ce a facut el cu acea economie reconstruita? A intors-o impotriva propriului popor si impotriva lumii. Si i-am spus: `Domnule, nu puteti spune niciodata nimic bun despre acest individ. Nimic. Vreau sa spun ca Mussolini a fost un tip grozav in comparatie cu Hitler`”, a povestit Kelly. „Este destul de greu de crezut ca a scapat din vedere Holocaustul si destul de greu de inteles cum i-a scapat din vedere pe cei 400.000 de militari americani care au fost ucisi in teatrul de razboi european. Dar cred ca este din nou vorba despre chestia cu tipul dur”, a adaugat generalul in retragere.

Admiratia lui Trump pentru Hitler ar fi mers mai departe de politicile economice ale liderului german. Trump si-a exprimat, de asemenea, admiratia pentru influenta lui Hitler asupra ofiterilor nazisti superiori. Trump a deplans faptul ca Hitler, asa cum a povestit Kelly, a avut parte de „loialitatea” generalilor sai, in timp ce el nu a reusit.

„A intrebat despre problemele de loialitate si, atunci cand i-am subliniat ca generalii germani ca grup nu i-au fost loiali si, de fapt, au incercat sa-l asasineze de cateva ori, el nu stia asta”, si-a amintit Kelly. „El a crezut cu adevarat, cand ne-a adus pe noi, generalii, ca vom fi loiali si ca vom face orice ne-ar fi cerut el”, a spus Kelly.

Cand a fost rugat sa comenteze acuzatiile fostilor oficiali ai administratiei Trump, purtatorul de cuvant al campaniei fostului presedinte, Steven Cheung, nu a comentat cu privire la substanta ci a declarat ca „John Kelly si John Bolton s-au facut complet de ras si sufera de un caz grav de sindrom de tulburare Trump. Ar trebui sa caute ajutor profesionist pentru ca ura le consuma vietile goale.”

In 2021, o purtatoare de cuvant a lui Trump a negat acuzatiile potrivit carora fostul presedinte l-ar fi laudat pe Hitler.

„Socat ca nu avea puteri de tip dictatorial”

Fostii consilieri ai lui Trump spun ca acesta l-a laudat cel mai constant pe presedintele rus Vladimir Putin. Bolton si-a amintit un comentariu al lui Trump in timpul summitului NATO din 2018. In urma intalnirilor uneori tensionate cu liderii NATO, Trump a spus ca intalnirea sa cu Putin, liderul adversarei marii puteri al Americii, „ar putea fi cea mai usoara dintre toate. Cine ar fi putut crede?”

„In timp ce se indrepta spre elicopter, a spus presei: „Cred ca cea mai usoara intalnire ar putea fi cu Vladimir Putin. Cine s-ar fi gandit la asta?’ Exista un raspuns la aceasta intrebare. Doar o persoana. Tu. Esti singura persoana care ar crede asta. Psihiatrii pot intelege din asta ce ce vor, dar cred ca a fost `Sunt un tip maret. Ei sunt mareti. Mi-as dori sa ma pot comporta ca ei`”, si-a amintit Bolton.

„Teoria mea despre motivul pentru care ii plac atat de mult dictatorii este ca asa este si el. Toti presedintii sunt socati ca au de fapt atat de putina putere fara ajutorul Congresului, ceea ce este un lucru bun. Exista separarea puterilor, trei ramuri egale ale guvernului. Dar, in cazul lui, a fost socat ca nu avea puteri de tip dictatorial pentru a trimite fortele americane in diferite locuri sau pentru a muta bani in buget. Si i-a privit pe Putin si pe Xi si pe acel nebun din Coreea de Nord ca pe niste oameni care erau ca el, adica tipi duri”, a adaugat Bolton.

„Trump credea in puterea carismei si diplomatiei sale personale”, si-a amintit Matthew Pottinger, consilierul sau adjunct a pentru securitate nationala, care a fost profund implicat in intalnirile lui Trump cu liderul nord-coreean Kim Jong Un si cu presedintele chinez Xi Jinping. „Are o incredere aproape nelimitata in asta. A crezut asta si fata de Kim, si fata de Xi, dar si fata de aliati.”

Trump a continuat sa-i laude pe autoritaristi in campania sa prezidentiala din 2024.

La o intalnire organizata de Fox News in iulie 2023, Trump a spus: „Ganditi-va la presedintele Xi: rol principal, tip genial. Cand spun ca este genial, toata lumea spune: `Oh, e groaznic.` El conduce 1,4 miliarde de oameni cu o mana de fier: inteligent, genial, totul perfect. Nu exista nimeni la Hollywood ca tipul asta.”

Intr-un interviu acordat Fox in aceeasi luna, Trump i-a adus laude si lui Putin, descriindu-l ca fiind mai inteligent decat presedintele Joe Biden. „Acestia sunt oameni inteligenti, inclusiv Macron. As putea sa parcurg intreaga lista, inclusiv Putin… Acesti oameni sunt inteligenti, duri si in general feroce. Sunt feroce si sunt cei mai buni. Avem un barbat care habar nu are ce se intampla. Este cel mai periculos moment din istoria tarii noastre”, a spus Trump.

Afinitatea fostului presedinte pentru autoritaristi reprezinta o problema definitorie pentru SUA pe masura ce se apropie alegerile din 2024. Cativa dintre fostii sai consilieri cred ca, intr-un al doilea mandat, el ar aduce o schimbare fundamentala in viziunea SUA asupra ei insisi si a rolului sau in lume, inclusiv porobabilitatea de a scoate SUA din NATO si de a reduce angajamentul SUA fata de alte tipuri de aliante pentru aparare.

„NATO ar fi intr-adevar in pericol. Cred ca ar incerca sa iasa din organizatie”, a spus Bolton.

Multi veterani ai administratiei Trump au dat un avertisment similar pentru Ucraina. „Sprijinul SUA pentru Ucraina se va incheia”, a spus un inalt oficial american care a servit sub Trump si Biden.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: