news

Fostii sefi ai SRI, acuzati de DNA de trafic de influenta. Florian Coldea a ajuns la DNA pentru a afla oficial acuzatiile

Fostul numar 2 in SRI, generalul Florian Coldea, a ajuns joi la sediul DNA. Surse judiciare au declarat pentru aktual24.ro ca acesta este acuzat de trafic de influenta, alaturi de fostul general SRI Dumitru Dumbrava.

Si Dumbrava a ajuns, joi dimineata, la DNA. El a venit insotit de avocatul Doru Traila, care si acesta este acuzat in acelasi dosar de trafic de influenta.

Dumbrava a fost seful directiei juridice a SRI pana la trecerea in rezerva a lui Florian Coldea (numarul 2 in SRI), in 2017. Dumbrava a devenit apoi secretar general al SRI pana in 2018, dupa care a trecut in rezerva.

Conform surselor judiciare, Coldea si Dumbrava le-au promis unor oameni de afaceri ca le obtin sentinte mai bune.

Procuror de caz este Mihaiela Iorga Moraru, sefa Sectiei I a DNA de combatere a coruptiei.

Denuntator in acest dosar este omul de afaceri Catalin Hideg.

Conform surselor, firmele lui Florian Coldea si Dumitru Dumbrava au incheiat contracte de consultanta cu casa de avocatura a lui Doru Traila, aceasta reprezentandu-l in proces pe Catalin Hideg. Traila ar fi incheiat un contract de 600.000 de euro cu Hideg. Procurorii DNA acuza ca Traila, Coldea si Dumbrava i-ar fi promis lui Hideg ca, in schimbul banilor, il ajuta sa obtina o condamnare cu suspendare si sa ii fie ridicat controlul judiciar.

Omul de afaceri Catalin Hideg si firma acestuia, Sanimed International, au fost trimisi in judecata de catre Parchetul European, in octombrie 2022, intr-un dosar de frauda cu fonduri europene, prejudiciul fiind estimat la 3 milioane de euro.

”Pentru a castiga o licitatie pentru RECUMED, un proiect finantat de Uniunea Europeana pentru crearea unui centru de cercetare-dezvoltare in domeniul recuperarii medicale si reconstructiei biologice, omul de afaceri a prezentat mai multe declaratii si documente false si inexacte. Acestea se refereau la procedura de atribuire a contractului de furnizare de echipamente medicale si la lucrarile de constructie necesare pentru realizarea proiectului. Ulterior, acesta a reusit sa primeasca, intre 2018 si 2020, subventii nerambursabile in valoare de peste 3 milioane de euro”, anunta atunci EPPO.

In acest dosar, Hideg a fost condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare, in februarie anul acesta. Faptele pentru care a fost condamnat sunt: folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, cu consecinte deosebit de grave si pentru infraciiunea de spalare a banilor.

Urmareste-ne si pe:
Bogdan Constantinescu

Share
Published by
Bogdan Constantinescu

Recent Posts

Luminita Odobescu, la Summitul de Pace pentru Ucraina, din Elvetia: „Trebuie sa judecam Rusia nu dupa vorbele sale, ci dupa actiunile sale”

Ministrul de Externe al Romaniei, Luminita Odobescu, a afirmat, la Summitul Global pentru Pace dedicat…

13 minute ago

Uriasele erori ale sondajelor Avangarde (Pieleanu) si CURS (Buble), diferente de 19 procente. Singurul institut care a anticipat rezultatele corecte

AtlasIntel este singurul institut de sondaje care a anticipat corect rezultatele alegerilor locale atat din…

12 ore ago

Seara salvarilor: Mai multi cetateni recuperati de salvamontisti de pe munte

Salvamontistii argeseni au intervenit, sambata seara, pentru salvarea unei persoane care a cazut de la…

12 ore ago

Un turist olandez a fost gasit mort pe o insula greaca si alti 4 turisti straini sunt dati disparuti pe alte 3 insule

In conditiile in care Grecia este cuprinsa de temperaturi neobisnuit de ridicate, cresc temerile ca…

12 ore ago

Salvatorii pakistanezi au gasit cadavrul unui alpinist japonez disparut si cauta un altul. Cei doi alpinisti experimentati incercau sa ajunga pe Varful de Aur

Salvatorii  u recuperat cadavrul unuia dintre cei doi alpinisti japonezi care au disparut la inceputul…

12 ore ago

Opt soldati israelieni au murit intr-o explozie la Rafah. Cel mai grav incident pentru IDF din ultimele sase luni

Opt soldati israelieni au murit, sambata, intr-o explozie la Rafah, in sudul Fasiei Gaza, a…

12 ore ago