news

Ana Blandiana a primit premiul Printesa de Asturias pentru Literatura 2024: „A demonstrat prin poezia sa nestapanita o extraordinara capacitate de rezistenta in fata cenzurii”

Poeta, prozatoarea, eseista si jurnalista Ana Blandiana, laureata a Premiului Printesa de Asturias pentru Literatura 2024, s-a declarat emotionata si onorata sa primeasca acest premiu.

„Imi este greu sa-mi exprim emotia si recunostinta pentru marea onoare pe care o reprezinta pentru mine Premiul Asturias, mai ales ca – la fel ca intotdeauna cand primesc un premiu – nu pot sa nu-mi amintesc de gandul lui Platon care recomanda incoronarea poetilor cu lauri si alungarea lor din cetate. Si daca pentru mine poezia este intr-adevar un drum catre polis, o forma de a ramane, o forma de a insoti suferinta celorlati?”, a scris Blandiana intr-un mesaj in limba spaniola postat pe reteaua de socializare Facebook.

„Va multumesc pentru ecoul pe care prestigiosul dumneavoastra premiu il va da ideilor si poeziilor mele si pentru ca le va amplifica in constiinta cititorilor spanioli din intreaga lume”, a adaugat poeta.

„Ana Blandiana este mostenitoarea celor mai stralucite traditii literare, precum si o creatoare radical unica. Scrierea ei, care imbina transparenta si complexitatea, ridica intrebari fundamentale despre existenta fiintei umane, in zona privata si in societate, in fata naturii si a istoriei. A demonstrat prin poezia sa nestapanita o extraordinara capacitate de rezistenta in fata cenzurii” – si-a motivat juriul alegerea, conform Agerpres.

Otilia Valeria Coman, sau Ana Blandiana, asa cum se prezinta de cand i s-a interzis sa foloseasca numele tatalui sau in 1978, a fost o opozanta ferma a dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceausescu (1965-1989) si o sustinatoare proeminenta a drepturilor omului si a democratiei, scrie EFE.

Dupa caderea regimului comunist (1989), Blandiana a fondat si a prezidat Alianta Civica (1991-2001), o organizatie independenta care a luptat pentru democratie si pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Coca-Cola isi prelungeste brevetele in Rusia. Cum isi explica decizia oficialii companiei americane

Compania Coca-Cola a depus cereri de brevete la serviciul rus de proprietate intelectuala, Rospatent, pentru…

4 minute ago

Allen Coliban: „Conducerea USR a gresit grav, toti trebuie sa plece”. Planul primarului Brasovului de „resetare” a USR: „Mai sunt 6 luni”

Primarul Brasovului, Allen Coliban, afirma intr-un mesaj public ca intreaga conducere a USR "trebuie sa…

2 ore ago

Efecte neasteptate. Turneul London Eras Tour al lui Taylor Swift ar putea intarzia reducerea dobanzii Bancii Angliei

Turneul Eras Tour al lui Taylor Swift, care a doborat recorduri, continua sa supraincarce cheltuielile…

O oră ago

Mercenari romani in luptele din Congo, unul a fost ucis si alti doi au fost raniti. Anuntul MAE

Trei romani aflati in Congo au cazut victime schimburilor recente de focuri. Conform jurnalistului Adelin…

2 ore ago