externe

Fostul avocat care a declansat procesul Watergate avertizeaza: „Trump va avea mari probleme dupa decizia eliminarii de pe buletinele de vot”

Reputatul avocat american John Dean, cel care a declansat procedurile de anchetare a fostului presedinte Nixon in procesul Watergate si l-a determinat pe acesta sa renunte la functia suprema, pentru a-l scuti de umilinta unei condamnari, a declarat ca decizia luata de autoritatile din statul Maine de a-l elimina pe fostul presedinte Trump de pe buletinul de vot va fi greu de anulat, calificand-o drept „foarte solida”.

Secretarul de stat din Maine, Shenna Bellows, a stabilit ca Donald Trump ar trebui sa fie exclus de pe buletinul de vot pentru alegerile primare din acest stat, deoarece comportamentul sau in jurul revoltelor din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu a incalcat cel de-al 14-lea amendament.

Dean a denuntat criticile din partea echipei de campanie a lui Trump, care a numit decizia „interferenta electorala” si a avertizat ca fostul presedinte va avea „mari probleme”.

„A existat un proces echitabil amplu in aceasta procedura, iar ei tocmai au pierdut printr-o interpretare corecta si onesta a celui de-al 14-lea Amendament”, a declarat Dean intr-un interviu acordat CNN.

Al 14-lea Amendament interzice celor care au depus anterior juramantul de a sustine Constitutia si care „s-au implicat in insurectie” sa ocupe functii. Autoritatile din statul Maine si cele din statul Colorado au constatat fiecare ca si comportamentul lui Trump se incadreaza in aceasta definitie.

Bellows a declarat ca Trump „a folosit o naratiune falsa privind frauda electorala pentru a-si inflacara sustinatorii” pe 6 ianuarie si „era constient de probabilitatea de violenta si cel putin initial a sprijinit utilizarea acesteia, avand in vedere ca atat a incurajat-o cu o retorica incendiara, cat si ca nu a luat nicio masura in timp util pentru a o opri”.

Echipa de campanie a lui Trump s-a angajat sa faca apel la decizia din Maine, iar Curtea Suprema este asteptata sa se ocupe de cazul din Colorado. Dean a declarat ca nu crede ca Curtea Suprema va merge impotriva ambelor decizii, citand o lectura simpla a textului amendamentului.

„Vreau sa-i vad pe pe judecatorii Curtii Supreme cum ar putea sa ocoleasca acest limbaj”, a spus el. „Cum o vor face? Nu stiu. Lucurile sunt clare: Trump s-a implicat in insurectia din 6 ianuarie. Nu stiu ce pot face judecatorii Curtii pentru el, in afara de a-l scoate pe de pe buletinul de vot”, a precizat Dean.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

22 de minute ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

O oră ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

19 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

19 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

19 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

9 ore ago