Fostul presedinte Bush, surprins sa descopere ca a fost candva servit la masa de Evgheni Prigojin. „Tot ce stiu este ca am supravietuit”, a glumit el

externe

George W. Bush, Vladimir Putin, cina, Evgheni Prigojin, bucatar

Fostul presedinte George W. Bush a fost surprins recent sa realizeze ca a fost servit de seful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, in timpul unei cine cu presedintele rus Vladimir Putin, cu ani in urma. Bush, in varsta de 77 de ani, a fost intrebat in timpul unei conferinte din weekend daca a fost socat sa afle de moartea recenta a lui Prigojin intr-un accident de avion, la cateva luni dupa ce acesta condusese o rebeliune de scurta durata impotriva conducerii militare ruse,  relateaza The Washington Post.

„Nu”, a raspuns Bush.”Ceea ce este socant pentru mine este ca am vazut zilele trecute o fotografie de la un summit al G-8 din Sankt Petersburg, unde el era tipul care imi servea mancarea”, a spus Bush. „El era bucatarul lui Putin”.

Fotografia a fost facuta in timp ce Bush si sotia sa, Laura, au participat la o cina cu Putin si sotia sa de atunci, Liudmila, in 2006, in timpul unui summit al G-8. Prigojin este vazut aplecandu-se aproape de umarul lui Bush in timp ce ii intinde o sticla.

Cel de-al 43-lea presedinte a spus ca nu isi aminteste sa se fi intalnit cu Prigojin, dar a glumit: „Tot ce stiu este ca am supravietuit”.

Prigozhin a condus restaurante de succes in Sankt Petersburg care erau frecventate de Putin in anii 1990, cand acesta era un consilier politic de top in oras. Pe masura ce Putin a urcat la putere, a trimis contracte lucrative de servicii alimentare cu scoli si armata catre compania de catering a lui Prigojin, Concord, ceea ce i-a adus acestuia porecla de „bucatarul lui Putin”.

El a devenit rapid un aliat ferm al lui Putin, conducand forte de mercenari pentru a promova interesele militare ale Rusiei in Siria, Africa de Vest si, cel mai recent, in Ucraina. Cu toate acestea, Prigojin a inceput sa denunte modul in care Ministerul Apararii a tratat fortele sale in razboiul din Ucraina si a criticat public ceea ce a numit sprijin militar si financiar inadecvat pentru trupele sale.

In iunie, Prigozhin si fortele Wagner au patruns in orasul Rostov pe Don, din sudul Rusiei, cucerind un cartier general militar si avansand spre Moscova. Kremlinul s-a grabit sa dezamorseze revolta, ceea ce a dus la un aranjament prin care Prigojin urma sa plece in Belarusul vecin si sa evite urmarirea penala in Rusia.

Putin a vorbit doar vag despre moartea lui Prigojin. In comentariile televizate din 24 august, a doua zi dupa prabusirea avionului, Putin a vorbit despre Prigojin la timpul trecut si a exprimat condoleante familiilor tuturor celor ucisi. Putin l-a descris pe Prigojin ca fiind „un om cu un destin complex” care „a facut greseli grave in viata sa”.

La prima sa intalnire cu Putin in 2001, Bush a declarat, in mod faimos, ca a avut „senzatia ca i-a simtit sufletul” si ca l-a gasit pe Putin ca fiind „demn de incredere”.

Duminica, vorbind la conferinta de strategie europeana de la Ialta prin legatura video din Texas, Bush a spus ca judecata sa initiala s-a schimbat de-a lungul anilor. El l-a numit pe Putin un „politician viclean care nu se teme sa foloseasca puterea” si a spus ca el crede ca liderul rus este mai puternic astazi decat era cand Bush era presedinte.

In ciuda acestui fapt, el a spus ca liderul rus „a muscat mai mult decat putea mesteca” cu razboiul din Ucraina si a remarcat ca moralul militarilor din Rusia este probabil scazut.

Intrebat despre sprijinul SUA pentru Ucraina, Bush a declarat ca Washingtonul nu ar trebui sa le ceara ucrainenilor sa cedeze pamant unui „invadator” pentru a obtine pacea.

„Statele Unite nu ar trebui sa incerce sa impuna o pace unui guvern ales in mod democratic”, a spus el. „Dar noi suntem implicati. Si acum, ca suntem implicati, trebuie sa le dam ceea ce au nevoie pentru a castiga”, a spus el despre sprijinul militar pentru Ucraina, care a fost o problema care a divizat unii republicani.

Instantaneul de la cina cu Bush, Putin si Prigojin a fost realizat la 14 iulie 2006, cand legaturile dintre Washington si Moscova erau mai putin tensionate, iar Statele Unite incercau sa faciliteze admiterea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului. A fost prima data cand G-8 s-a intalnit in Rusia, care s-a alaturat in 1997 blocului Grupului celor sapte natiuni industrializate, devenind astfel G-8. Rusia a fost suspendata din acest grup in 2014, dupa anexarea ilegala a Crimeei.

O alta fotografie din acea calatorie pare sa arate o intalnire cateva zile mai tarziu, in care Prigojin, purtand un papion alb, sta in spatele lui Bush si Putin in timp ce acestia participa la un dineu de lucru cu alti lideri ai natiunilor G-8.

George W. Bush, Vladimir Putin, cina, Evgheni Prigojin, bucatar
Urmareste-ne si pe:

Comentarii: