Fotografia unui tata din Turcia care tine mana fiicei moarte aflata sub daramaturi, si a unui tata sirian care isi tine in brate fiica moarta, imaginea disperarii si agoniei

externe

Videoclipurile si imaginile realizate dupa cele doua cutremure care au devastat Turcia si Siria, arata salvatori care sapa cu mainile goale prin daramaturi, blocuri cazand la pamant in cateva secunde si disparitia unui castel care fost aproape neatins timp de doua milenii, potrivit The Guardian.

Insa nimic nu reprezinta cu adevarat agonia la fel de clar ca imaginea unui tata care tine mana fiicei sale adolescente moarte, in timp ce salvatorii si civilii incearca sa patrunda in cladirea in care fata a murit luni.

Asezat pe daramaturi, Mesut Hancer o tine strans de mana pe Irmak, in varsta de 15 ani, care sta intinsa pe patul ei, sub placile de beton, ferestre si caramizi care au fost candva apartamente. Aproape de tata si fiica, un barbat cu un baros incearca sa-si faca drum printre ruine.

In alta parte in provincia Kahramanmaras, salvatorii au scos doi copii vii din daramaturi. Unul zacea pe o targa pe pamantul inzapezit. Salvatorii au linistit multimile de oameni care incercau sa ajute, astfel incat sa poata auzi supravietuitorii si sa-i gaseasca.

De cealalta parte a granitei, Associated Press a vazut un barbat sirian tinand in brate o fetita moarta in timp ce se indeparta de resturile unei cladiri cu doua etaje predusa la moloz. Ajutat de o femeie, a asezat fata pe jos, sub un acoperis, pentru a o proteja de ploaie, infasurand-o intr-o patura mare inainte de a privi inca o data cladirea.

Potrivit Agence France-Presse, un nou-nascut a fost scos in viata din daramaturile unei case din nordul Siriei, dupa ce rudele au gasit-o inca legata cu cordonul ombilical de mama ei, care a murit in cutremurul de luni.

Eforturile de salvare sunt afectate de zeci de replici continue, vremea rece si daunele cauzate drumurilor care duc in si din zonele afectate.

Numarul persoanelor care au murit in Turcia si Siria a trecut de 7.200, dintre care 5.434 in Turcia. Numarul deceselor confirmate pe partea siriana a frontierei – unde dezastrul a exacerbat distrugerile cauzate de mai bine de 11 ani de razboi civil – a fost de peste 1.700.

Peste 8.000 de oameni au fost scosi pana acum din molozul din Turcia, a declarat vicepresedintele turc, Fuat Oktay. Aproximativ 380.000 de oameni s-au refugiat in adaposturi guvernamentale sau hoteluri, iar altii s-au inghesuit in mall-uri, stadioane, moschei si centre comunitare.

Associated Press relateaza ca multi oameni au cerut ajutor pentru cei dragi despre care se crede ca sunt prinsi sub daramaturi pe retelele de socializare. Agentia de stiri Anadolu citeaza oficiali din Ministerul de Interne care spun ca toate apelurile au fost „colectate cu meticulozitate” si ca informatii au fost transmise echipelor de cautare.

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat cele 10 provincii afectate de cutremure zone dezastre, impunand stare de urgenta in regiune timp de trei luni. Doar vehiculelor care transporta ajutoare au voie sa intre in provinciile cele mai afectate Kahramanmaras, Adiyaman si Hatay.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: