Franta a desfasurat in Romania sistemul de rachete de ultima generatie Mamba: „Sistem sol-aer cu raza medie de actiune”

news

Franta a desfasurat in Romania, unde actioneaza ca natiune-cadru a fortelor NATO, un sistem de aparare sol-aer de ultima generatie, in fata amenintarilor pe care le genereaza conflictul din Ucraina, a anuntat joi Statul Major al Fortelor Armate franceze, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Pus in functiune de o circa o suta de aviatori, sistemul sol-aer cu raza medie de actiune Mamba (…) poate sa asigure o bula de protectie in avantajul fortelor care opereaza in zona”, a precizat Statul Major francez intr-un comunicat.

Colonelul Pascal Ianni, purtator de cuvant al Statului Major francez, a explicat in timpul unei conferinte de presa ca sistemul Mamba este „inainte de toate menit sa protejeze baza aeriana a NATO” care gazduieste mai multe mii de soldati. „Aceasta este prima sa menire”, a insistat el.

Sistemul francez este conectat la sistemul de aparare roman si la cel al NATO, care asigura comandamentul.

Forte armate franceze sunt prezente in Romania de pe 26 februarie. Insa aceasta desfasurare in regim de urgenta a circa 500 de militari francezi a fost de atunci permanentizata, integrand in alternanta o companie belgiana sau olandeza.

„Ea face parte din cele patru batalioane suplimentare desfasurate de NATO pe flancul oriental al Europei”, cu Slovacia, Ungaria si Bulgaria, precizeaza comunicatul.

Aceasta desfasurare se inscrie „in cadrul intaririi posturii disuasive si defensive a NATO pe flancul estic al Europei”, subliniaza Statul Major francez.

„Nu am fost niciodata atat de angajati in misiunile NATO si pe flancul estic al Europei”, a accentuat colonelul Ianni.

Ministrul apararii francez, Florence Parly, s-a deplasat in Romania in martie pentru a se intalni aici cu militarii francezi desfasurati. „Alianta nu ameninta Rusia. Europa nu ameninta Rusia. Nimeni nu ameninta Rusia”, a declarat Parly la acea data, in fata a o mie de militari din sapte tari membre ale NATO, la baza de la Mihail Kogalniceanu, langa Constanta (sud-est).

„In schimb, trebuie sa ii aratam Rusiei ca unitatea noastra este de nezdruncinat atunci cand este vorba de a ne apara aliatii”, a subliniat ea.

Comentarii: