Franta anunta o „confruntare dura” cu Lavrov la summitul G20: „Rusia a ales sa participe, in conditiile in care ea se pune ea insasi intr-o situatie in care incalca o serie de principii fundamentale ale G20”

externe

Franta se asteapta la o „confruntare dura” cu Rusia in timpul reuniunii ministrilor de externe ai tarilor din G20 care se desfasoara joi si vineri in Indonezia, pe fondul conflictului care continua in Ucraina, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Data fiind prezenta la Bali a sefului diplomatiei ruse Serghei Lavrov, „ne asteptam la o confruntare destul de dura”, a declarat joi o sursa diplomatica franceza, citata de AFP fara a-i dezvalui numele.

„Rusia a ales sa participe, in conditiile in care ea se pune ea insasi intr-o situatie in care incalca o serie de principii fundamentale ale G20, care sunt cooperarea, dialogul si depasirea diferendurilor prin metode pasnice si nu prin forta”, a adaugat aceasta sursa.

In timpul acestei reuniuni, sefa diplomatiei franceze Catherine Colonna „va fi atenta”, impreuna cu omologii sai din G7 si europeni, sa nu existe ‘business as usual’ in discutie si in modul in care este „tratata Rusia in acest club”.

G20, clubul celor 20 cele mai mari economii ale lumii, numara in randurile sale state occidentale care au impus sanctiuni impotriva Moscovei – precum tarile Uniunii Europene si SUA -, dar si alte tari mai rezervate cu privire la calea de urmat, precum China, India sau Africa de Sud.

In fata acestor „intrebari” si „pozitii nuantate”, miza pentru Franta si partenerii sai europeni va fi de „a raspunde contra-adevarurilor si discursului rus care incearca sa deplaseze cauza acestor perturbari de pe razboiul de agresiune rus pe raspunsul international, in special european si al G7 la aceasta agresiune”, adauga aceasta sursa franceza.

Reuniunea G20 va fi ocazia „tocmai de a clarifica care este rolul sanctiunilor internationale care sa faca costul razboiului insuportabil pentru Rusia si care sa fie un raspuns la o agresiune care este de fapt cauza accelerarii perturbarilor” actuale, in special in ceea ce priveste criza alimentara.

Din cauza prezentei Rusiei, reuniunea din insula indoneziana nu ar urma sa se soldeze cu niciun comunicat final, potrivit aceleiasi surse, precizare care face ecoul unor propuneri ale unui responsabil american la Washington.

In acest context, o intrevedere bilaterala intre Catherine Colonna si Serghei Lavrov, la fel ca prezenta lor impreuna intr-o eventuala „fotografie de familie” nu sunt preconizate, potrivit sursei franceze.

Reuniunea va fi o etapa inaintea summitului sefilor de stat si de guvern ai tarilor din G20, prevazut sa aiba loc in noiembrie in Indonezia, ale carei autoritati l-au invitat pe presedintele rus Vladimir Putin.

Chiar daca prezenta lui Putin constituie un motiv de dezbatere, Franta nu intentioneaza sa practice „politica scaunului gol” sau sa „blocheze orice cooperare internationala”: „aceasta ar fi contraproductiv si ineficient pentru interesele noastre”, a subliniat sursa citata.

Mai mult despre: ,

Comentarii: