Franta este pe cale sa redevina cel mai mare producator mondial de vin, in fata Italiei

externe

bordeaux, podggorii

Din cauza scaderii productiei de vin din Italia, Franta este pe cale sa redevina primul producator mondial in 2023, relateaza Euronews.

Primele estimari arata ca Franta ar trebui sa recucereasca primul loc pe podiumul mondial al producatorilor de vin, depasind Italia, care a avut o recolta de struguri mai mica fata de anul trecut, potrivit expertilor.

In acest an, productia franceza de vin „ar trebui sa se ridice la 46 de milioane de hectolitri, un nivel comparabil cu cel din 2022 si cu 3% mai mare decat media 2018-2022”, a anuntat vineri serviciul de statistica al Ministerului francez al Agriculturii, Agreste, pe baza estimarilor intocmite la 1 octombrie.

Intre timp, productia italiana ar urma sa scada la aproximativ 43 de milioane de hectolitri, fata de 50 de milioane in anul precedent, potrivit unui comunicat de presa emis de Coldiretti, principala organizatie agricola italiana, la 2 octombrie.

„Este un eveniment semnificativ, deoarece este un simbol”, a declarat pentru AFP Jean-Marie Cardebat, specialist in economia vinului la Universitatea din Bordeaux.

Podgoriile italiene afectate de mucegai

Din 2007, cu exceptia anilor 2011 si 2014, Italia a ramas primul producator mondial de vin, potrivit cifrelor Organizatiei Internationale a Viei si Vinului (OIV).

„Dar acest lucru este pur sezonier”, a adaugat Cardebat, explicand ca podgoriile italiene au fost deosebit de afectate de mucegai in acest an.

Comunicatul Coldiretti s-a referit la un „sezon complex din punct de vedere meteorologic care, intre vreme rea si valuri de caldura, a redus productia nationala estimata cu aproximativ 14%, cu pierderi de pana la 50% in sudul central”.

Cu toate acestea, existau inca sperante la inceputul lunii datorita climatului „bland si uscat”, favorabil calitatii recoltei, „datorita absentei umiditatii si a amplorii mari a temperaturilor intre zi si noapte”, s-a mai aratat in comunicatul Coldiretti.

In ceea ce priveste Franta, „situatia in diferitele podgorii este mixta”, a anuntat Agreste.

Productia „este in scadere in Bordeaux si in sud-vest din cauza mucegaiului si a caniculei, iar in Languedoc si Roussillon din cauza secetei”, a precizat organizatia.

„In rest, situatia este favorabila, in special in regiunea Charentes”, sew mai arata in comunicat.

In timp ce cererea mondiala de vin a „incetinit temporar si ea, in special din partea Chinei”, scaderea productiei italiene „este mai degraba o veste buna”, deoarece ar trebui sa reduca presiunea asupra preturilor, a declarat Jean-Marie Cardebat.

Piata vinului a fost zguduita in ultimii ani din cauza schimbarilor climatice, dar si din cauza acumularii de stocuri in timpul pandemiei.

Potrivit datelor UE, in acest an s-a observat o scadere de 7% a consumului de vin in tot blocul comunitar, in timp ce in Franta a fost de 15%.

Producatorii de vinuri incearca sa se adapteze la schimbarile cu care se confrunta sectorul, in special la cele legate de schimbarile climatice.

In regiunea Beaujolais din Franta, Institutul francez al vinului si al vitei de vie efectueaza teste atat asupra solutiilor tehnice de protectie a vitei de vie, cat si asupra soiurilor de struguri mai compatibile cu noile conditii climatice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: