externe

Franta, in urma Romaniei. Abia de azi sunt eligibili pentru vaccinare toti francezii. Masca este inca obligatorie in spatiile deschise

Criteriile de varsta si cele asociate starii de sanatate au fost eliminate in Franta, unde, incepand de luni, intreaga populatie adulta va fi eligibila pentru vaccinare impotriva COVID-19, marcand astfel o etapa cruciala pentru evitarea unei recrudescente a pandemiei, intr-o perioada in care restrictiile antiepidemice din aceasta tara sunt relaxate gradual, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Francezii din grupa 18-49 de ani alcatuiau in mod oficial ultima categorie de rezidenti care puteau sa se inscrie neconditionat in campania nationala de vaccinare, care a fost extinsa treptat, pe paliere de varsta, de la debutul ei din decembrie 2020.

Pana in prezent, 25.315.595 de francezi au primit cel putin o doza a unui vaccin anti-COVID-19 (reprezentand 37,8% din populatia totala si 48,2% din populatia majora), iar 10.742.886 de rezidenti au primit ambele doze (reprezentand 16% din populatia totala si 20,5% din populatia majora).

Francezii din aceasta grupa de varsta care doresc sa se vaccineze trebuie sa se inarmeze insa cu rabdare: rezervarile, care au demarat in urma cu patru zile, devin posibile intr-o maniera „progresiva” pe platformele online specializate, a anuntat ministrul francez al Sanatatii, Olivier Veran. Noi intervale orare pentru programare la vaccinare vor deveni disponibile online „in fiecare zi”, a precizat el.

Administratorii Doctolib, principala platforma de rezervare la vaccinare in Franta, se asteapta la o afluenta crescuta si au precizat ca acest serviciu online nu va putea sa raspunda tuturor cererilor din cauza „numarului inca limitat de doze de vaccinuri, in special pentru serurile Pfizer si Moderna”.

„28 de milioane de persoane adulte sunt eligibile la vaccinare si sunt inca nevaccinate, pentru o medie de 500.000 de rezervari disponibile in fiecare zi”, au precizat administratorii acestei platforme.

Vaccinarea unui numar cat mai mare de francezi reprezinta o miza majora, pentru a evita o recrudescenta a pandemiei de COVID-19 in saptamanile si lunile urmatoare, in contextul in care situatia epidemiologica continua sa se amelioreze in aceasta tara.

Numarul bolnavilor spitalizati a continuat sa scada duminica, iar cel al pacientilor internati in sectiile de reanimare a scazut sub pragul de 3.000, potrivit datelor comunicate de Sante Publique France.

In total, 16.775 de bolnavi de COVID-19 erau inca spitalizati duminica in Franta (dintre care 199 au fost internati in ultimele 24 de ore), comparativ cu 16.847 in ziua precedenta. Un numar atat de mic nu a mai fost inregistrat de la sfarsitul lunii octombrie 2020, in plina ascensiune a celui de-al doilea val al pandemiei.

In pofida acestei dinamici in scadere, numarul de 10.000 de cazuri noi zilnice de infectare „nu este suficient” pentru a indeparta spectrul celui de-al patrulea val al pandemiei, afirma Arnaud Fontanet, medic epidemiolog la Institutul Pasteur din Paris.

„Asa ne arata scenariile de prognoza, iar daca aceasta descrestere continua pana pe 9 iunie, data urmatoarei relaxari a restrictiilor, atunci vom petrece o vara linistita”, a explicat profesorul Fontanet, membru al consiliului stiintific, un organism care consiliaza Guvernul de la Paris.

In acest sens, „urmatoarele 15 zile vor fi cruciale”, a prevenit specialistul francez, care i-a indemnat pe compatriotii lui sa nu renunte la gesturile-bariera, mai ales in spatiile inchise, unde riscul de infectare este mai mare.

In ceea ce priveste purtarea mastii in exterior, odata cu sosirea zilelor calduroase, „temerea autoritatilor este aceea ca multi dintre cei nevaccinati vor profita” pentru „a renunta si ei la masca”, a dezvaluit acelasi epidemiolog, in contextul in care anumite municipalitati franceze au anuntat deja o relaxare sau chiar o anulare a obligativitatii de purtare a mastii sanitare.

Mai optimist, profesorul Pierre Parneix, medic de igiena si sanatate publica la CHU Bordeaux, anticipeaza in cotidianul Le Parisien ca francezii vor putea sa renunte la masca sanitara „incepand din prima parte a lunii iunie” in anumite spatii neaglomerate, „daca dinamica pozitiva se confirma”. Acest lucru va fi posibil in paralel cu continuarea aplicarii gesturilor-bariera: dezinfectarea mainilor si distantarea sociala – mai ales pentru rezidentii nevaccinati.

Obiectivul Guvernului francez, care si-a propus sa vaccineze cu cel putin o doza 30 de milioane de rezidenti pana pe 15 iunie, pare realizabil. In schimb, ceea ce va urma este un lucru incert, iar autoritatile sanitare doresc sa evite situatia in care vaccinarile se vor plafona in vara acestui an la un nivel insuficient. Cuvantul de ordine este contactarea tuturor acelora care au dreptul de a se vaccina.

O alta parghie importanta: apropiata vaccinare a adolescentilor, care ar permite accelerarea procesului de dobandire a unei protectii colective pentru populatia franceza.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Recensamantul din Kosovo, prelungit cu o saptamana

Guvernul kosovar a decis in ultimul moment sa prelungeasca durata recensamantului in curs, primul din…

6 ore ago

Vaticanul inaspreste procedurile cu privire la presupusele „evenimente supranaturale”

Vaticanul a inasprit vineri procedurile de evaluare a evenimentelor supranaturale raportate, cum ar fi Madonele…

6 ore ago

Barbatul care l-a atacat cu ciocanul pe sotul lui Nancy Pelosi, fostul presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, a primit 30 de ani de inchisoare

Barbatul care a patruns in casa fostului presedinte al Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi,…

6 ore ago

New York City a spus ca nimeni nu a fost ranit la arestarile Columbia; dosarele medicale ale studentilor spun altceva

Dupa arestarea studentilor protestatari pro-palestini care ocupau o cladire a Universitatii Columbia luna trecuta, primarul…

6 ore ago

Serbia: Un tren de calatori a intrat intr-un marfar oprit intr-un tunel. Noua oameni au fost raniti

Noua persoane au ajuns la spital, vineri, dupa ce un tren de calatori s-a ciocnit…

6 ore ago