Franta organizeaza alegeri locale, exact cand ar fi trebuit sa fie si in Romania: „Viata democratica trebuie sa-si reintre in drepturi”

externe

Al doilea tur al alegerilor municipale din Franta va avea loc pe 28 iunie, la mai mult de trei luni dupa un prim tur controversat organizat in plina pandemie, a anuntat vineri premierul francez Edouard Philippe, informeaza AFP si dpa, citate de Agerpres.

„Dupa ce am cantarit toate argumentele pro si contra, credem ca viata democratica trebuie sa-si reintre in drepturi”, a declarat Philippe in timpul unei conferinte de presa, subliniind ca aceasta decizie este „reversibila” in functiile de conditiile sanitare.

Scrutinul va fi organizat in aproximativ 5.000 de comune unde primul tur nu a fost decisiv.

Executivul francez a mentinut primul tur al alegerilor municipale pe 15 martie, cu o zi inainte de anuntarea masurilor de izolare in Franta, iar scrutinul a fost marcat de o crestere majora a absenteismului, care a depasit 55% dintre alegatori.

Al doilea tur, prevazut initial pentru 22 martie, a fost amanat in conditiile in care epidemia de COVID-19 se amplifica in Franta.

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, ministrul de interne francez Christophe Castaner a declarat ca alegatorii vor trebui sa poarta masca in sectiile de votare, atentionand ca acest al doilea tur „nu trebuie sa devina un factor de circulatie a virusului”.

„Prin urmare s-a convenit sa se faca diferit campaniile” electorale, a explicat el, evocand „respectarea sistematica a gesturilor-bariera” si necesitatea de a „privilegia campaniile digitale”.

Aceste anunturi au survenit intr-un context de ameliorare progresiva a starii sanitare in Franta. Bilantul oficial al epidemiei de COVID-19 era joi seara in aceasta tara de cel putin 28.215 morti, cu 83 de noi decese inregistrate in ultimele 24 de ore.

Mai mult despre: ,

Comentarii: