Franta: Protest interzis din lipsa de politisti care sa-l supravegheze

externe

Autoritatile franceze au confirmat ca un protest impotriva violentei politiei care urma sa aiba loc sambata la Paris nu a fost aprobat din lipsa de politisti care sa monitorizeze evenimentul. ONG-urile spun ca interdictia semnaleaza o abordare „din ce in ce mai represiva” din partea autoritatilor, potrivit France24.

Sambata, la pranz, judecatorii de la tribunalul administrativ din Paris au respins un recurs inaintat de o organizatie nationala impotriva violentei politienesti (la Coordination nationale contre les violences policieres) pentru a permite demonstratia de sambata din Place de la Republique de la ora 15:00.

Hotararea a urmat unui anunt al ministrului de Interne, Gerald Darmanin, miercuri, prin care a interzis, pana pe 15 iulie, orice manifestatie „legata direct de revoltele” care au urmat mortii lui Nahel M., in varsta de 17 ani, care a fost ucis de politie pe 27 iunie, in suburbia pariziana Nanterre in urma unei opriri in trafic.

Dupa moartea adolescentului, Franta a fost devastata de aproape o saptamana de demonstratii violente.
Seful politiei din Paris, Laurent Nunez, a declarat joi ca protestul de sambata nu a putut avea loc din cauza riscului de „tulburari ale ordinii publice”.

Nunez a spus ca lipsa politistilor disponibili pentru a asigura securitatea la eveniment, dupa ce fortele de securitate au fost „puternic mobilizate” in timpul revoltelor si a sarbatorilor anuale de Ziua Bastiliei din 14 iulie din Franta.

ONG-urile, sindicatele si partidele de stanga au reactionat cu furie.

„Sediul politiei sustinut de judecatorii de la tribunalul administrativ din Paris blocheaza toate canalele pentru exprimarea democratica a unor cereri perfect legitime”, a declarat Lucie Simon, avocat care reprezinta organizatorii protestului de sambata.

In urma deciziei instantei, organizatorii au anulat evenimentul.

Aproximativ 15 vehicule ale fortelor de ordine erau inca prezente in Place de la Republique in asteptarea demonstrantilor, au informat jurnalistii AFP.

Pierre Brunisso, de la ONG-ul francez The Human Rights League, a declarat ca situatia din Franta devine „din ce in ce mai represiva”, protestatarii simtind din ce in ce mai mult ca trebuie sa li se acorde „permisiunea” de a demonstra de la prefectura de politie.

Sambata dimineata, in fata instantei administrative, un reprezentant al politiei a spus ca problema nu este „subiectul demonstratiei, ci posibila participare a unor indivizi violenti”.

El a mentionat, de asemenea, „disponibilitatea redusa” a politiei, dupa o mobilizare pe scara larga a fortelor de securitate, joi si vineri, pentru a monitoriza sarbatorile din 14 iulie si in noptile de proteste violente care au urmat uciderii lui Nahel M.

Aproximativ 10.000 de politisti si jandarmi care au fost pe strazi joi si vineri la Paris si in suburbii sunt acum in concediu, ceea ce inseamna ca doar „cinci unitati” sunt disponibile in weekend, a declarat un oficial de la Departamentul de ordine publica si trafic (DOPC).

De asemenea, seful politiei capitalei a interzis saptamana trecuta un mars in suburbia pariziana Val-d’Oise in memoria lui Adama Traore, care a murit la scurt timp dupa arestarea sa de jandarmi in iulie 2016.

Fortele de ordine au declarat ca nu au suficient personal pentru a asigura securitatea la eveniment. „Politia este epuizata”, a spus Nunez in fata tribunalului administrativ.

Marsul a fost interzis pentru a doua oara, dupa ce organizatorii au mutat locatia in Place de la Republique din Paris. Aproximativ 2.000 de oameni s-au adunat acolo oricum pe 8 iulie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: