Franta: Reforma lui Macron merge mai departe, protestatarii promit sa iasa in continuare pe strazi

externe

Reforma pensiilor a lui Emmanuel Macron va intra rapid in vigoare, au declarat, vineri, oficialii, dupa ce a primit aprobarea Consiliului Constitutional, in ciuda lunilor de proteste de strada si greve, transmite Reuters.

Legislatia, care ridica varsta de pensionare de la 62 la 64 de ani, ramane profund nepopulara, iar protestele spontane au izbucnit la anuntarea deciziei Consiliului Constitutional.

Protestatarii s-au adunat in fata Primariei Parisului tinand pancarte pe care scria „climat de furie” si „greve fara incetare pana cand reforma va fi retrasa”, semn ca este putin probabil ca verdictul Consiliului sa puna capat furiei larg raspandite fata de Macron si reforma sa.

Sondajele de opinie arata ca o mare majoritate respinge schimbarile propuse de aceasta reforma, precum si faptul ca guvernul a promovat proiectul de lege fara un vot final in parlament pe care l-ar fi putut pierde.

„Toate sindicatele fac apel la Presedintele Republicii sa dea dovada de intelepciune, sa asculte si sa inteleaga ce se intampla in tara si sa nu promulga aceasta lege”, a spus liderul sindicatului CGT, Sophie Binet.

Intr-o declaratie comuna, sindicatele au spus ca aceasta este „singura modalitate de a calma furia din tara”.

Dar oficialii au respins cererea, spunand ca textul va fi transformat in lege in zilele urmatoare. Ministrul Muncii, Olivier Dussopt, a declarat ca ar trebui sa intre in vigoare la 1 septembrie, asa cum a fost planificat initial.

Potrivit Consiliului Constitutional, actiunile guvernului sunt in conformitate cu constitutia si a aprobat majorarea varstei legale de pensionare, doar cu niste masuri menite sa stimuleze ocuparea fortei de munca pentru lucratorii in varsta, anulate pe motiv ca nu fac parte din aceasta legislatie.

„Tara trebuie sa continue sa avanseze, sa lucreze si sa faca fata provocarilor care ne asteapta”, a spus Macron la inceputul acestei saptamani, cautand sa treaca la alte reforme.

Dar opozitia a spus ca nu va da inapoi, iar sindicatele au spus ca nu vor participa la o intalnire pe care Macron a vrut sa o organizeze marti.

„Nu ne vom da batuti. Va fi un 1 mai grozav”, a spus profesorul Gilles Sornay, in varsta de 65 de ani, la mitingul de la Paris, referindu-se la protestele planificate de ziua internationala a muncitorilor.
„Lupta continua”, a declarat liderul dur de stanga Jean-Luc Melenchon.

Separat, Consiliul Constitutional a respins o propunere a opozitiei de a organiza un referendum privind reforma pensiilor.

Opozitia a depus o alta propunere pentru un referendum, care urmeaza sa fie revizuita de Consiliu la inceputul lunii mai.

Observatorii politici spun ca nemultumirea larg raspandita fata de reforma guvernului ar putea avea repercusiuni pe termen mai lung, inclusiv un posibil impuls pentru extrema dreapta.

Liderul de extrema dreapta, Marine Le Pen, a scris pe Twitter ca „soarta politica a reformei pensiilor nu este pecetluita”, indemnand alegatorii sa-i sustina pe cei care se opun acesteia la urmatoarele alegeri, astfel incat sa o poata anula.

Macron spune ca francezii trebuie sa lucreze mai mult, altfel bugetul pensiilor va scadea cu miliarde de euro in fiecare an pana la sfarsitul deceniului.

Dar sistemul de pensii este o piatra de temelie a modelului de protectie sociala pretuit al Frantei, iar sindicatele spun ca banii pot fi gasiti in alta parte, inclusiv prin impozite mai mari pentru bogati.

In timp ce atentia s-a concentrat asupra varstei de pensionare de 62 de ani, doar 36% dintre lucratorii francezi se pensioneaza la aceasta varsta. 36% se pensioneaza deja mai in varsta din cauza cerintelor de a plati in sistem timp de cel putin 42 de ani pentru a putea solicita pensie integrala.

Acest lucru inseamna ca varsta normala de pensionare pentru un muncitor francez care a inceput sa lucreze la varsta de 22 de ani a fost de 64,5 ani, putin peste media Uniunii Europene de 64,3, conform cifrelor OCDE bazate pe datele din 2020.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: