Franta se lupta pentru apa. Schimbarile climatice fac din apa o resursa limitata

externe

demonstratie, megabazin

Aproximativ 40.000 de persoane din Franta au ramas fara apa potabila la sfarsitul verii. Potrivit ministrului Mediului, Christophe Bechu, aproape 200 de comune, mai ales in sud, au trebuit sa fie aprovizionate recent cu cisterne sau apa imbuteliata, relateaza Der Spiegel.

Fermierii si viticultorii se plang, de asemenea, de lipsa apei. Nivelul apelor subterane este mai scazut decat de obicei in aproape doua treimi din zonele Frantei. „Criza nu a trecut inca”, a declarat Bechu. Autoritatile reglementeaza uneori irigarea terenurilor agricole, a gradinilor si a stadioanelor. Umplerea piscinelor este tabu, la fel ca si spalarea masinilor.

„Toate acestea poarta in mod clar amprenta schimbarilor climatice: apa disponibila a inceput sa scada, cu 10 pana la 40 la suta”, a declarat Bechu pentru ziarul Liberation.

Guvernul vrea sa ia masuri de contracarare cu un plan de reducere a consumului de apa prezentat la sfarsitul lunii martie. Pana in 2030, toate sectoarele ar trebui sa foloseasca cu zece procente mai putina apa. Economiile sunt necesare deoarece schimbarile climatice vor insemna ca, pana in 2050, va fi disponibila cu aproximativ 30-40 la suta mai putina apa. Odata atins un anumit nivel de consum, pretul apei va creste si se va reutiliza mai multa apa decat inainte.

In departamentul sudic Pyrenees-Orientales, asociatia viticultorilor se teme de cea mai proasta recolta de struguri din istorie din cauza secetei din aceste saptamani. Exista riscul unor „pierderi de 30 sau 40 la suta” din productie, a declarat presedintele asociatiei locale, David Drilles, pentru postul de televiziune France Bleu. Ploile si posibilitatea de irigare au fost insuficiente. Iar acolo unde exista restrictii privind irigarea pe terenurile agricole, ofiterii de politie de mediu ii viziteaza pe fermieri pentru a verifica daca respecta interdictiile.

Marile intreprinderi agricole din Franta se pregatesc pentru schimbarile climatice si agricultura pentru mai putina apa cu asa-numitele Megabassines. Acestea sunt bazine de retentie a apei de marimea catorva terenuri de fotbal in care se colecteaza apa de ploaie pentru a fi folosita in perioadele secetoase. Ecologistii sunt revoltati impotriva acestor megaproiecte pe care le considera neecologice. O demonstratie la santierul de constructie a unui bazin urias la Sainte-Soline, in vestul Frantei, cu mii de participanti, s-a incheiat in urma cu cateva luni printr-o confruntare violenta cu politia. Ministrul de interne Gerald Darmanin a vorbit atunci de „eco-teroristi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: