externe

Fratii PSD-istilor din Bulgaria, indignati ca 70 de diplomati rusi au fost expulzati: „Este inacceptabil”

Socialistii bulgari, aliati in cadrul coalitiei care a format fostul guvern al premierului Kiril Petkov, au anuntat miercuri ca nu vor sustine un nou cabinet condus de Petkov, nemultumiti de decizia acestuia de a expulza 70 de diplomati rusi, relateaza Reuters.

Pozitia socialistilor va aduce probabil Bulgaria mai aproape de noi alegeri in toamna, al patrulea scrutin din aprilie 2021.

Formatiunea a numit expulzarea diplomatilor in baza unor suspiciuni de spionaj drept „inacceptabila”.

„Suspendam orice convorbiri cu partidul PP (Continuam Schimbarea) pentru formarea unui nou guvern”, a declarat lidera socialista si fosta adjuncta a sefului guvernului Kornelia Ninova. „Decizia de a expulza 70 de diplomati rusi este fara precedent… Pentru noi este complet inacceptabila”, a spus ea, citata de Agerpres.

Ninova a spus ca Petkov a luat decizia de a-i expulza pe diplomati fara aprobarea guvernului si ca partidul ei s-ar putea intoarce la negocieri pentru un guvern de coalitie cu PP daca Petkov nu va mai fi nominalizat ca prim-ministru.

Presedintele Rumen Radev a refuzat sa comenteze asupra expulzarilor, afirmand ca ii lipsesc informatiile detaliate, dar si-a exprimat speranta ca Petkov a luat in considerare consecintele deciziei sale.

Partidul PP incearca sa adune o majoritate pentru un nou guvern, dupa ce cabinetul sau a fost inlaturat in urma unei motiuni de cenzura saptamana trecuta, dar analistii erau sceptici ca ar putea reusi inca inainte de decizia socialistilor.

Petkov a avut o pozitie neobisnuit de ferma impotriva Rusiei pentru o tara care are legaturi culturale, religioase si istorice cu Rusia si a fost multa vreme o atractie pentru turistii rusi, comenteaza Reuters.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

9 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

10 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

10 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

10 ore ago