„Frauda”. ALDE scoate o noua explicatie pentru 4% la alegeri. Coalitia PSD-ALDE a declansat procesul de contestare a rezultatului alegerilor

politica

Presedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (ALDE), i-a cerut, miercuri, presedintelui Institutului National de Statistica, Tudorel Andrei, sa-i explice de ce datele prezentate de INS nu concorda cu cele care se regasesc in registrele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), in conditiile in care populatia Romaniei scade anual cu 70-80.000 de persoane, iar in registrele AEP din 2019 au fost inscrisi la referendum cu 700.000 mai multi alegatori decat in 2012.

„Eu constat aici, poate dupa aceea discutam cu AEP, ca desi ne imputinam natural, asa cum ne-ati spus, la referendumul din 2012 erau pe liste 18,2 milioane, iar la referendumul din 2019 suntem 18,9 milioane. Adica sunt cu 700.000 mai multi inscrisi pe listele electorale, desi ne spuneti ca din cauza sporului negativ ne imputinam. Deci, ne imputinam fizic, dar crestem pe listele AEP.

Vreau sa stiu daca este o diferenta sau de ce nu este o concordanta intre ceea ce recenzati dumneavoastra si ceea ce regasim noi ca oameni care voteaza? Uitandu-ma pe datele acestea, din ceea ce prezentati dumneavoastra si ceea ce avem pe listele electorale, mi-ati spus ca suntem astazi 19,6 milioane populatie stabila in Romania, daca scadem de aici cele 3,5 milioane, alocatii pentru copii, deci nu sunt cu drept de vot, ne ies vreo 16,1 milioane cu drept de vot. Pe listele electorale sunt aproape 19 milioane de cetateni cu drept de vot.

Mi-ati mai spus ca sporul negativ e de 25%. Deci, de la un recensamant la altul, pe sporul natural, adica 2002-2011, am fost cu 500.000 in medie mai putini, au murit mai multi decat s-au nascut”, a comentat Zamfir informatiile furnizate de presedintele INS in cadrul unei dezbateri organizate de Comisia economica.

Potrivit presedintelui INS, in intervalul 1989-2011, se inregistreaza o diferenta de aproape 3,1 milioane, diferenta data de sporul negativ si migratia internationala, iar trendul de reducere a populatiei scade anual cu cateva zeci de mii.

„In 1989 – 23.211.000 populatie rezidenta, iar in 2011 avem 20.121.000. Diferenta este de aproape 3,1 milioane, diferenta data de sporul negativ (diferenta dintre nasteri si decese) si migratia internationala. E foarte simplu de evaluat diferenta dintre nasteri si decese, aceasta componenta a dus la diminuarea populatiei rezidente cu aproape 22%-23%. Din pacate, se mentine acest trend de reducere a populatiei rezidente pe cale naturala. Aproape in fiecare an, 70.000-80.000 este diferenta dintre nasteri si decese”, a precizat oficialul INS, citat de Agerpres.

Intrebat daca AEP se foloseste de datele recensamantului din 2011 pentru a determina numarul de alegatori din Romania, Andrei a spus ca nu.

„Nu exista nicio legatura intre listele de alegatori si rezultatele de la recensamant. La recensamant avem populatia dupa rezidenta, la listele de alegatori avem populatia dupa domiciliu. Deci, sunt doua lucruri total diferite. Statistica publica doua valori: 19,6 milioane de locuitori si 22,1 (milioane de locuitori), avem o diferenta de 2,5 (n.r. milioane), atata pot spune in pozitia in care sunt si Statistica nu are obligatia sa faca nicio referire la listele electorale. Eu, in calitate de presedinte al Institutului, nu pot face analize de valoare decat pe cifrele publicate de INS. Cele doua cifre nu sunt publicate de INS, eu nu pot sa vin si sa combin doua surse de date si sa vin sa dau explicatii”, a explicat presedintele INS.

Dezbaterile la Comisia economica pe aceasta tema vor continua saptamana viitoare, cand vor fi invitati reprezentanti ai AEP si ai MAI, a anuntat Daniel Zamfir.

Purtatorul de cuvant al PSD, Mihai Fifor, a anuntat miercuri ca PSD intentioneaza sa infiinteze o comisie parlamentara de ancheta privind presupusele „fraude” la alegerile din 26 mai.

”Urmarim si noi cu atentie ceea ce se intampla in spatiul public. Vreau sa va spun ca am vorbit deja si vom vorbi si in cadrul Coalitiei pentru infiintarea unei comisii de ancheta parlamentare cu privire la eventuale fraude la alegerile din 26 mai”, a declarat Mihai Fifor, miercuri, la Antena 3.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: