externe

Frecusuri intre republicani si democrati in privinta migratiei. Florida extinde puterea guvernatorului de a muta migrantii oriunde in SUA. „Este un nou serif in oras!”

In temeiul unui proiect de lege adoptat de legislatura statului Florida, guvernatorul Ron DeSantis, un posibil candidat pentru Casa Alba in 2024, are acum puterea de a reloca migrantii fara acte oriunde in SUA, transmite BBC.

Masura a fost aprobata de ambele camere controlate de republicani si acum urmeaza sa fie semnata de DeSantis.

Anul trecut, DeSantis a transportat cu doua avioane, imigranti fara acte din Texas pana in enclava exclusivista, predominant democrata, Martha’s Vineyard, Massachusetts.

Democratii si aliatii lor au sustinut ca zborurile au fost o cascadorie politica transformata in trafic de persoane.

Insa parlamentarii republicani au sustinut la Tallahassee in timpul dezbaterii de joi asupra noului program de transport neautorizat pentru straini ca este „umanitar” sa ofere un „zbor inchiriat gratuit” pentru migrantii care doreau sa plece in alta parte in SUA.

Alte doua state, Texas si Arizona, au transportat, de asemenea, migranti fara acte cu autobuzul in orase conduse de democrati, cum ar fi Chicago si New York si Washington DC.

Primarul orasului New York, Eric Adams, democrat, a salutat initial venirea migrantilor, insa in iulie anul trecut i-a descris drept o „povara reala” pentru serviciile publice.

Recent, oficialii din oras au cumparat pentru imigranti bilete de autobuz catre Canada.
In anul fiscal 2022, numarul trecerilor de imigranti fara acte de la granita de sud-vest a SUA a depasit 2,76 milioane, doborand recordul anual anterior cu peste un milion, potrivit datelor Vamale si Protectiei Frontierei.

Cand statele controlate de republicani au inceput pentru prima data sa transporte migranti fara acte in orase controlate de democrati din alte parti ale SUA, situatia a fost considerata o cascadorie publicitara cu un impact redus.

Se pare insa ca programele au generat un flux constant de titluri in presa nationala pentru cei care le conduc, provocand unele dureri de cap foarte reale primarilor din locuri precum Washington DC si New York City.

Ron DeSantis a incercat si el sa intre in actiune. Provocarea sa este reprezentata de faptul ca numarul de migranti fara acte care intra in statul sau este relativ scazut.

Potrivit New York Times, DeSantis s-a plans odata donatorilor despre „norocul politic” al guvernatorului din Texas, Greg Abbott, de a fi intr-un stat de granita. Si-a incercat in continuare norocul in transportarea migrantilor, dar s-a confruntat cu procese legate de legalitatea si finantarea programului sau.

Aceasta noua lege din Florida este conceputa pentru a-i permite sa intensifice zborurile si autobuzele, indiferent unde se afla migrantii, oferindu-i posibilitatea de a-si promova linia dura in privinta imigratiei atat in Florida cat si, poate, in campania prezidentiala, fara sa fie umbrit de omologul sau din Texas.

Tot vineri, parlamentarii din Florida i-au oferit lui DeSantis control efectiv asupra consiliului care supravegheaza dezvoltarea in cadrul si in jurul parcurilor tematice Disney, care apartin statului, ridicand miza in lupta sa cu conglomeratul de divertisment.

Proiectul de lege il autorizeaza pe guvernator sa suplimenteze cu cinci persoane consiliul de supraveghere a zonei din jurul statiunii Walt Disney World. Consiliul are puterea de a intarzia sau bloca planurile de dezvoltare ale Disney, cum ar fi construirea unui nou parc tematic, hotel sau drum.

„Este un nou serif in oras!”, a spus DeSantis la inceputul acestei saptamani, in timp ce isi revendica victoria in disputa cu cel mai mare angajator privat al statului.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

11 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

12 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

12 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

12 ore ago