FSB sustine ca ar fi descoperit „urme de explozibili” pe o nava care se indrepta din Turcia spre Rostov pe Don pentru a prelua cereale

externe

nava, explozibili, FSB, Ucraina, acuzatii, Turcia

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anuntat ca a descoperit urme de explozibili pe o nava care se indrepta din Turcia spre portul Rostov pe Don pentru a colecta cereale, potrivit agentiei de presa TASS.

Intr-un comunicat citat de Agerpres, FSB sustine ca nava ar fi fost ancorata in portul ucrainean Kiliia in luna mai si ca este posibil sa fi fost folosita pentru a livra explozibili in Ucraina.

Dupa cum se stie, acum o saptamana Rusia s-a retras dintr-un acord care permitea Ucrainei sa exporte cereale prin porturile sale din Marea Neagra, supunand in acelasi timp navele la inspectii de securitate. Descoperirea recenta de explozibili pe o nava care calatorea din Turcia spre portul Rostov pe Don adauga o semnificatie suplimentara acestei evolutii.

Anterior, Rusia anuntase ca ar putea considera navele de marfa care se indreapta spre Ucraina prin Marea Neagra drept potentiale tinte militare.

Conform rapoartelor mass-media, presedintele Volodimir Zelenski a acuzat Rusia ca a vizat in mod intentionat infrastructura de export de cereale din portul Odesa, in sudul Ucrainei. El si-a exprimat ingrijorarea ca astfel de actiuni pun in pericol natiunile vulnerabile.

Ca raspuns, Kievul a facut apel la alte tari din regiunea Marii Negre sa intervina si sa asigure trecerea in siguranta a navelor de marfa.

Anul trecut, cand Moscova si-a lansat invazia in Ucraina, porturile de la Marea Neagra au fost initial blocate de nave de razboi pana cand s-a ajuns la un acord negociat de ONU si Turcia. Cu toate acestea, lunea trecuta Kremlinul si-a anuntat decizia de a se retrage din acest acord.

Initiativa privind cerealele din Marea Neagra a fost facilitata de Organizatia Natiunilor Unite si Turcia in iulie 2022, cu scopul de a aborda criza alimentara globala exacerbata de invazia Rusiei si blocada porturilor ucrainene.

Ca parte a eforturilor de a convinge Rusia sa accepte continuarea acordului privind Marea Neagra, a fost stabilit un memorandum de intelegere pe trei ani. In cadrul acestui acord, oficialii Natiunilor Unite s-au angajat sa ajute Rusia sa isi exporte alimentele si ingrasamintele pe pietele internationale.

Desi exporturile rusesti de alimente si ingrasaminte nu sunt afectate direct de sanctiunile occidentale impuse in urma invaziei Ucrainei, Moscova sustine ca limitarile privind platile, logistica si asigurarile au creat obstacole in calea livrarilor lor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: