FUGA lui Putin din Siria arata multe despre caracterul sau. A plecat la fel cum a intrat

analize

Presedintele rus nu este un strateg. Mai degraba, este un tactician care cauta reusita rapida si usoara. Dovada in acest sens este scurta sa aventura siriana: cu eforturi minime, in Siria Putin a reusit sa isi atinga obiectivele, comenteaza jurnalistul german Nikolas Busse intr-un articol pentru Frankfurter Algemeine Zeitung preluat de Deutsche Welle.

Cauzele care l-au facut pe Putin sa reaseze mutarea din Siria atat de rapid, asa cum a si inceput, se pot aduna intr-o singura fraza: Putin si-a atins scopul. Chiar daca asta se dovedeste departe de ceea ce presupunea Occidentul. In final, s-a dovedit ca presedintele rus nu a dorit decat sa bage piciorul pe usa siriana, dar sa nu treaca si prin ea. Pentru ca de partea cealalta este un camp de lupta inecat in sange, in care s-au impotmolit si alte forte militare mari.

In Siria, presedintele rus a initiat o operatiune cu eforturi minime de forte si energie. Trebuie sa recunoastem ca aceasta tactica s-a dovedit, pana intr-un punct, reusita. Cu ajutorul ei, Putin si-a castigat dretul de a fi una dintre vocile implicate in negocierile de pace pentu Siria.

In fata acestei miscari ale sale trebuie sa mediteze adanc acei politicieni vestici care continua sa vada in Rusia forta fara de care nu poate fi rezolvat niciunul dintre conflictele si problemele vremurilor noastre. Miscarea siriana a aratat ca Putin nu este un strateg, ci, in cel mai bun caz, un tactician smecher.

Lui ii sunt straine eforturile Occidentului, care s-a angajat in proiecte sistematice precum cele de stabilizare a crizelor regionale sau lupta impotriva jihadismului. Presedintele rus cauta rezolvarea rapida, vazuta prin ochii interesului national rus.

Asta nu-i nimic neobisnuit pentru ca si alte state procedeaza la fel. Dar, pentru o forta globala precum Rusia, asa cum ea insasi isi doreste sa fie, asta nu-i de ajuns. Chiar daca am presupune ca a fost gasita rezolvarea conflictului din Ucraina, Rusia va ramane un partener suspect pentru europeni si americani.

Cand se va termina razboiul?

In Siria, Putin nu a lasat in urma sa decat pamant parjolit. El a intarit pozitiile presedintelui Assad, pe care a reusit sa-l si aduca la masa negocierilor. Intr-adevar, procesul de pace va fi de durata, insa Putin nu a reusit sa dea un raspuns cele mai razatoare intrebari: care va fi viitorul lui Bashar al-Assad?

Spre deosebire de separatistii din estul Ucrainei, care sunt total dependenti de Kremlin, regimul de la Damasc dispune de o armata proprie avand si aliati. De aceea, de-abia cand Iran si inamicul sau, Arabia Saudita, vor arata semne de oboseala, macar cat Putin acum, conflictul din Siria poate lua sfarsit.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: