Fukushima: China este acuzata de ipocrizie. A deversat in ocean apa contaminata de la propriile centrale nucleare cu concentratii mai mari de substante radioactive decat cele provenite de la centrala japoneza

externe

fukushima, centrala nucleara, apa contaminata

Beijingul a fost acuzat de ipocrizie in conditiile in care a interzis importurile de fructe de mare din Japonia dupa ce autoritatile de la Tokyo au decis sa deverseze in ocean apa contaminata radioactiv de la centrala de la Fukushima, relateaza The Guardian.

Oamenii de stiinta au subliniat ca si centralele nucleare din China elibereaza ape uzate cu niveluri mai mari de tritiu decat din deversarea de la Fukushima si ca toate nivelurile se incadreaza in limitele nivelurilor care nu sunt considerate a fi daunatoare sanatatii umane.

Joi, Tokyo Electric Power (Tepco), compania care administreaza centrala, a inceput sa pompeze in ocean apa care contine tritiu radioactiv, demarand un proces de evacuare a apelor uzate care se preconizeaza ca va dura cel putin 30 de ani. Planul a fost aprobat de organismul de supraveghere atomic al ONU, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) si guvernul japonez.

China a condamnat descarcarea de apa uzata, agentia vamala spunand ca risca „contaminarea radioactiva a sigurantei alimentelor”. Ministerul de Externe al Chinei a spus ca a fost un „act extrem de egoist si iresponsabil”.

Prim-ministrul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat ca guvernul sau a folosit canale diplomatice pentru a solicita ridicarea interdictiei Chinei privind fructele de mare japoneze. „Incurajam cu tarie discutiile intre experti pe baze stiintifice”, a spus Kishida reporterilor, potrivit agentiei de stiri Kyodo.

Centrala electrica Fuqing din China din provincia Fujian elibereaza de aproximativ trei ori mai mult tritiu in Oceanul Pacific decat deversarea planificata de la Fukushima. Beijingul pare sa-si bazeze decizia pe faptul ca descarcarea Japoniei provine dintr-un dezastru nuclear.

„Exista o diferenta fundamentala intre apa contaminata cu reziduuri nucleare care a intrat in contact direct cu miezurile topite ale reactorului in dezastrul nuclear de la Fukushima si apa eliberata de centralele nucleare in functionare normala”, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe Wang Wenbin. „Sunt de natura diferita, provin din surse diferite si necesita niveluri diferite de sofisticare pentru a fi gestionate.”

Autoritatile din Hong Kong au sustinut, de asemenea, ca situatia este „complet diferita” atunci cand au fost intrebate despre interzicerea fructelor de mare japoneze, spunand ca ar putea fi prezente si alte substante radioactive.

Centrala nucleara Kori din Busan, Coreea de Sud, elibereaza o cantitate similara apa contaminata ca si Fuqing. Coreea de Sud a criticat si decizia de la Fukushima, dar guvernul sau a declarat recent ca a acceptat raportul de siguranta al AIEA care aproba planul.

Multi oameni de stiinta sunt de acord cu AIEA ca eliberarea va avea un impact radiologic „neglijabil” asupra oamenilor si a mediului.

Dr David Krofcheck, lector superior la Universitatea din Auckland, a declarat: „Eliberarea apei de racire filtrate in prezent, care contine atomi de tritiu din uzina de la Fukushima nu va provoca efecte daunatoare din punct de vedere fizic. Tritiul este produs in mod natural, ca parte a radiatiilor normale”.

„Eliberarea de apa este conceputa pentru a avea de sapte ori mai putin tritiu pe litru decat este recomandat pentru apa potabila de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mult mai mult tritiu a fost eliberat de centralele nucleare care functioneaza in mod normal in Oceanul Pacific de Nord, de cand acele centrale din China, Coreea de Sud si Taiwan au fost localizate pentru prima data pe zone de coasta.”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: