„Furie generala” in Croatia dupa trecerea la moneda euro. Scumpiri si „rotunjiri” de preturi in lant: „Exploatare perfida si profit necinstit”

externe

La doar 48 de ore de la adoptarea monedei euro, Croatia s-a trezit in mijlocul unei cresteri a preturilor care a provocat furia cetatenilor, a grupurilor de protectie a consumatorilor si a guvernului, anunta presa internationala.

La scurt timp dupa aderarea Croatiei la zona euro, in aceasta tara se manifestao furie generala in legatura cu  cresteri de preturi legate exclusiv de trecerea la moneda unica, pe care guvernul le-a numit „exploatare perfida si profit necinstit”, scrie Euractiv.

Croatia a devenit cel de-al 20-lea membru al zonei euro la 1 ianuarie.

Numerosi cetateni au raportat cresteri de preturi de la comerciantii cu amanuntul si furnizorii de servicii, in ciuda asigurarilor anterioare din partea guvernului si a bancii centrale ca nu va exista o rotunjire in sus a preturilor odata ce euro va deveni mijloc legal de plata.

Ministrul economiei, Davor Filipovic, a solicitat o intalnire de urgenta fata in fata cu marile lanturi de magazine pentru a discuta despre cresterile de preturi. Dupa o scurta intalnire, acesta a declarat presei ca „lanturile de magazine au crescut preturile in fiecare luna, iar acum, dupa adoptarea euro, acestea cresc din nou preturile si incearca sa insele cetatenii. Dar acest lucru nu va fi acceptat”.

Intr-un mesaj ulterior pe Twitter, Filipovic a explicat ca „toate optiunile sunt pe masa, de la listele negre pana la inghetarea preturilor la o gama larga de produse. Cetatenii croati si guvernul cer o scadere a preturilor”.

Sectorul comertului cu amanuntul din cadrul Asociatiei patronale croate a raspuns ca a fost „neplacut surprins si socat de amenintarile” facute de ministru.

Inspectoratul de stat a inregistrat 1.738 de incalcari ale legii privind adoptarea euro, a raportat marti Index.hr.

Ana Knezevic, de la o asociatie de protectie a consumatorilor, a declarat ca cetatenii sunt „furiosi si dezamagiti pentru ca am avut o debandada a preturilor incepand de anul trecut”: „Si tot timpul ni s-a spus ca adoptarea euro nu va duce la cresterea preturilor”.

O cafea care ar fi trebuit sa coste 1,39 euro se vinde cu 1,4 euro, cam asa arata „rotunjirile”.

Un roman care a monitorizat reactiile croatilor pe retelele de socializare a prezentat pe Reddit Romania o sinteza a acestora:

Ce am inteles eu pana acum ca se intampla in Croatia:

  • conversia monedei Kuna la euro oficial este de 7.5 HRK = 1 EUR
  • preturile au luat-o razna, nu se respecta conversia, au fost marite nejustificat de comercianti, nu doar pentru rotunjire astfel incat lumea sa nu stea cu multe monede in buzunare
  • croatii se plang ca preturile au crescut prea mult si nu doar au fost rotunjite, ci au fost marite abuziv
  • Retaurante, cafenele, baruri, toti au „rotunjit” preturile prea mult
  • pe langa inflatia astronomica, acum cu trecerea la euro preturile s-au marit mai mult decat pot indura multi dintre croati, in special batranii cu pensii mici
  • guvernul incearca sa intervina dar nu prea reuseste; incearca sa inghete preturile, promite ca face o lista a rusinii cu comerciantii care abuzeara de cetatenii croati
  • asociatiile de consumatori acuza retailerii ca manipuleaza preturile pentru a profit
  • au loc foarte multe greseli de conversie la efectuarea tranzactiilor de catre comercianti, case de marcat si POS-uri setate gresit, reclamatii, suparari, certuri, bani prea multi trasi de pe card
  • Bancomatele raman fara euro in primele ore ale zilei, aglomeratie la banci pentru schimbarea banilor
  • Exista diferente mari de preturi intre acelasi produse comercializate de acelasi retailer in Croatia, Slovenia, Cehia si Germania (lucru verificat si de mine pentru produse de la DM.ro; la noi si la croati sunt mult mai scumpe ca in Germania)
  • oamenii sunt indignati, spun ca s-a scumpit tot, discuta despre preturi in magazine, compara lanturile de magazine, cer sfaturi despre retailerii cu preturi mai convenabile
Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: