Furtul de cereale ucrainene de catre Rusia este o crima de razboi: „Infometare si jaf”

externe

cereale, Rusia, furate, Ucraina

Dimensiunea furtului de cereale rusesc in Ucraina ocupata constituie crima de razboi de infometare si jaf, se arata intr-un nou raport al Global Rights Compliance, relateaza The Moscow Times.

Operatiunea de un miliard de dolari a Rusiei – care a implicat confiscarea instalatiilor ucrainene de depozitare a cerealelor, construirea de noi cai ferate si transferul unor nave de marfa uriase in porturile din Marea Neagra atat inainte, cat si in timpul invaziei Moscovei – a permis fortelor de ocupatie sa fure pana la 12.000 de tone de cereale pe zi, a declarat ONG-ul cu sediul la Haga.

„Acest raport documenteaza amanuntit confiscarea si jefuirea cerealelor si a infrastructurii agricole ucrainene de catre actori rusi si afiliati, ca parte a unui efort sofisticat si planificat in prealabil pentru a extrage resurse din Ucraina si a profita de pe urma extractiei ilegale”, a declarat Naomi Prodeau, consilier la Global Rights Compliance, pentru The Moscow Times.

In cadrul unei audieri in luna septembrie a acestui an, politicianul ucrainean Anton Korinevici a acuzat Rusia de genocid in baza unor acuzatii multiple. El a declarat la Haga ca Rusia a „tinut ostatice” milioane de tone de cereale.

Produsele agricole precum graul, orzul si porumbul au fost printre cele mai mari exporturi ale Ucrainei inainte de razboi. O mare parte din aceste cereale erau destinate tarilor din Sahel, Cornul Africii si Yemen, unele dintre cele mai sarace regiuni din lume.

Invazia Rusiei din februarie 2022 a scos temporar Ucraina din lantul de aprovizionare, exacerband o criza alimentara deja grava in aceste tari.

In Lugansk si Zaporijia, marile instalatii de depozitare numite „elevatoare de cereale” au fost reinregistrate la intreprinderi rusesti legate de compania de stat de cereale OZK.

Caile ferate care leaga Luganskul ocupat de orasul rusesc Rostov pe Don au fost reconstruite, ceea ce a permis ca granele furate sa fie transportate pe uscat.

Liderul autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Leonid Pasecinik, pare sa fi fost implicat indeaproape. O inregistrare video din 20 iunie 2022 il arata pe acesta supraveghind plecarea unui tren de marfa de la centrul de cereale Starobilski.

Fermierii ucraineni au raportat pentru prima data furturi de cereale in martie 2022, dar exista dovezi ca planurile pentru tranzitul in masa al cerealelor jefuite pe mare au inceput inainte de invazie.

Firma rusa sanctionata Crane Marine Contractors (CMS), care furnizeaza in mod normal platforme pentru industria gazului, a cumparat doua nave mari pentru cereale in decembrie 2021.

Matros Koska si nava sa sora, Mihail Nenasev, sunt ambele suficient de mari pentru a transporta 300.000 de tone de grau.

Firma a achizitionat o a treia nava, Matros Posinici, cu doar doua zile inainte de invazia Rusiei.

Toate cele trei nave au vizitat porturile turcesti in 2022, iar Matros Posinici a fost reperata si in Siria. Navele apar adesea „intunecate” pe software-ul de urmarire a navelor, un indiciu obisnuit in operatiunile de contrabanda maritima.

„Acestea nu sunt doar incalcari ale dreptului comercial – sunt crime de razboi”, a declarat Hess.

Actul de jaf – „luarea cu forta a proprietatii de catre o armata invadatoare sau cuceritoare de la supusii inamicului” – este interzis atat de legislatia rusa, cat si de cea internationala.

Deoarece majoritatea instalatiilor de cereale capturate erau detinute de companii ucrainene private precum Nibulon si Agrotron, exista dovezi solide ca a fost comisa crima de razboi de jaf, au declarat reprezentantii ONG-ului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: