Gabriel Liiceanu: „Ciolos este un om care respira ONESTITATE. Ar fi ideal pentru a duce un proiect politic mai departe”

politica

Scriitorul Gabriel Liiceanu considera ca cel mai potrivit om pentru a gestiona un proiect politic de dezvoltare a Romaniei este Dacian Ciolos. „Cand apare un personaj ca Dacian Ciolos, dintr-o data respiri un aer curat”, spune Liiceanu intr-un interviu acordat hotnews.ro.

Intrebat daca il vede pe  Dacian Ciolos ducand „un proiect politic mai departe”, Liiceanu a raspuns afirmativ.

„Ar fi ideal. Ar fi ideal. Este un om care respira onestitate. Viciul cel mare al acestor 26 de ani… ca ma intrebati unde traim: traim intr-o tara in care democratia a fost asumata de toti politicienii ca o masca extrem de confortabila. E o masca. De ce e o masca? Pentru ca aproape nici unul dintre ei nu a urmarit binele comun. Ci numai binele lui, al familiei lui, al grupului lui, al clientelei lui. Adica exact cum am aratat lucrurile in lunga istorie a coruptiei romanesti, despre care s-ar parea ca vreti sa scrieti o carte. Ca asa s-au pus bazele Romaniei politicii romanesti incepand din secolul XVIII. ‘Imi slujesc binele meu, al familiei si al clientelei'”, a declarat scriitorul.

Liiceanu a remarcat si faptul ca Dacian Ciolos nu este lider populist.

„Cand apare un personaj ca Dacian Ciolos, dintr-o data respiri un aer curat, pentru ca omul acesta iti da certitudinea ca ar vrea sa faca ceva pentru tine, nu pentru el. Apropo de aroganta: un om care, invitat sa stea la clasa I, la business-class in avion si spune ‘va rog sa ma lasati aici!’, nu face parada populista. Nu face propaganda”, a subliniat Liiceanu.

Scriitorul apreciaza ca este nevoie de masuri urgente care sa „repare” nedreptatile din societate.

„Noi avem nevoie de reparatii in imediat, nu de unele care presupun un ‘viitor luminos’ pe care n-o sa-l mai prindem niciodata. Un om care este presedintele tarii in clipa de fata trebuie sa-si puna problema cum schimba, de la un an la altul, situatia dramatica din tara asta. Exact senzatia pe care ti-o da, in schimb, prim- ministrul Ciolos. Am vazut si noi cum arata macar asta: ce inseamna un guvern ne-corupt. Pentru ca saracia dintr-o tara este intotdeauna opera unei guvernari corupte. Totdeauna! O guvernare corupta atrage dupa ea…”, a mai punctat Liiceanu.

El a mentionat ca a fost prezent la protestele recente privind decizia parlamentarilor de a-l scapa pe Gabriel Oprea de raspunderea penala in cazul Gigina.

„Am fost fericit ca m-am dus, desi nu mi-a fost usor. Adevarul e ca am obosit, iar intrarea intr-o multime iti induce o anumita trepidatie nervoasa. Deci am intrat acolo cu gandul sa vad cu ochii mei ce se intampla si, in acelasi timp, dorind sa ma alatur acestui tip de protest. Ei bine, oamenii pe care i-am vazut, cu exceptia celor cativa manipulatori de profesie care fac parte din economia fiecarei demonstratii si pe care vigilenta celorlalti ii explulzeaza indeobste, mi-au dat o senzatie… Stiti ce m-am gandit? „Doamne, daca tara asta ar fi facuta majoritar din oameni ca astia, am trai intr-un paradis!”

Erau oameni normali, care vorbeau normal, care stiau sa zambeasca, sa ti se adreseze, care, cum sa va spun?, creau o comunitate. Te simteai intre semeni. Nu aveai ca gandeau cu mintea altora. Marea drama a Romaniei este ca acesti trei mii, cinci mii, treizeci de mii de oameni care se strang la o manifestatie nu reprezinta, statistic vorbind, Romania. Si de aici zbaterea noastra. Pentru ca ai pe de o parte oamenii acestia care gandesc cu mintea lor si care, de aceea, reprezinta partea „luminata” a societatii si, pe de alta parte, masa de manevra needucata, tinuta special asa, captiva, cu care majoritatea partidelor isi fac treaba”, a mai spus Liiceanu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: