Gafa uriasa a lui Ciolacu, dovada de crasa ignoranta. Citat despre nazism atribuit lui Martin Luther, care a trait cu 400 de ani inainte de aparitia nazismului

politica

Presedintele PSD Marcel Ciolacu a facut o gafa uriasa, luni seara, la TVR 1. Incercand sa atace guvernul cu un citat referitor la nazisti, Ciolacu a spus ca autorul citat a fost Martin Luther, insa acesta a trait cu 400 de ani inainte de aparitia nazismului.

„A fost un pastor, Luther, care a zis: ‘Au venit, i-a luat pe comunisti, n-am reactionat ca nu eram comunist. Au venit, i-a luat pe social-democrati, nu am reactionat ca nu eram social-democrat. Au venit, i-au luat apoi pe evrei, nu am reactionat ca nu eram evreu. Cand au venit si m-au luat pe mine nu a mai avut cine sa ma apere’.

Este aceeasi logica ca atunci. Ne iau pe fiecare in parte sub aceasta masca, ca nu sunt bani, si vor taia iarasi si salarii si absolut tot din cauza ca sunt incompetenti”, a declarat Ciolacu la TVR.

Realizatorul emisiunii, Ionut Cristache, nu a avut nicio corectie de facut.

Citatul corect este: „Cand nazistii au venit sa ii ia pe comunisti, n-am scos o vorba. Nu eram comunist. Cand i-au arestat pe social-democrati, am tacut. Nu eram social-democrat. Cand au venit sa ii ia pe sindicalisti, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Cand au venit sa ii ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Cand au venit sa ma ia pe mine, nu mai ramasese nimeni care sa-mi ia apararea”.

Autorul acestor spuse a fost Martin Niemoller, un pastor luteran german.

Martin Luther, despre care Ciolacu afirma ca este autorul citatului, a a trait in secolul XVI (1483-1546). A fost primul reformator protestant ale carui reforme au dus la nasterea Bisericii Evanghelice-Luterane.

Citeste si: „Ciolacu a fost somer pana la 37 de ani”. Carierele celor doua „faruri masculine ale PSD”, Ciolacu si Claudiu Manda

Vezi video de la minutul 12.00

Mai mult despre: ,

Comentarii: