„Gata cu practica ‘statului la coada pentru orice'”. Klaus Iohannis cere sa fie demarata „de indata” digitalizarea administratiei publice

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Topul National al Firmelor Private din Romania ca guvernarea PSD a fost „un adevarat test de anduranta” pentru oamenii de afaceri. „Lipsa de competente, deciziile proaste si managementul public haotic, marca PSD, au bulversat intreaga societate”, a subliniat Iohannis.

„Ma bucur ca s-a terminat si ultimul capitol din cartea neagra a guvernarii PSD, care stiu ca a fost un adevarat test de anduranta pentru dumneavoastra. Lipsa de competente, deciziile proaste si managementul public haotic, marca PSD, au bulversat intreaga societate.

Ne aflam acum in situatia in care noul Guvern trebuie sa gaseasca solutii pentru a face Romania bine.

I-am intalnit aseara pe colegii dumneavoastra de la Camera de Comert. In ciuda unui an dificil, marcat de o guvernare haotica, am constatat ca la nivelul intreprinzatorilor revine, treptat, speranta. Oamenii de afaceri incep sa devina optimisti fata de perspectivele economiei noastre”, a spus Iohannis.

Presedintele a cerut ca, de indata, sa se treaca la „digitalizarea administratiei si centrarea sa in jurul contribuabilului”.

„Este timpul sa regandim relatia autoritatilor publice cu mediul de afaceri. Grija noastra trebuie sa se indrepte acum spre masurile necesare pentru a avea un cadru institutional stabil, simplu si echitabil, fara decizii arbitrare, piedici injuste sau exces de birocratie, asa cum, din pacate, am vazut in guvernarile din ultimii ani.

In Romania exista peste 615.000 de IMM-uri care angajeaza mai mult de jumatate din forta de munca. Asadar, sustinerea acestui segment este o prioritate asupra careia autoritatile publice trebuie sa isi concentreze mai bine atentia.

Suntem inca departe de celelalte state membre ale Uniunii Europene si mult sub potentialul de dezvoltare. La nivel european, Romania se situeaza pe ultimul loc, cu numai 2,2 IMM-uri la suta de locuitori, adica mai putin de jumatatea mediei Uniunii Europene.

Am convingerea ca antreprenoriatul depinde nemijlocit de calitatea guvernarii, si aici am motive de optimism acum. In acest sens, digitalizarea administratiei si centrarea sa in jurul contribuabilului trebuie sa demareze de indata. Este momentul sa renuntam odata pentru totdeauna la practica ‘statului la coada pentru orice’.

O guvernare responsabila presupune dialogul cu mediul de afaceri, implicarea reala si mai aplicata a acestuia in elaborarea politicilor publice din domeniul economic. Promovand transparenta si consultarile cu mediul de afaceri, imbunatatim semnificativ calitatea guvernarii”, a mai spus Iohannis.

Mai mult despre:


Comentarii: