politica

Gaz din Azerbaidjan pentru Romania. Ilham Aliyev: „Vom mari volumele de export, aceasta este prioritatea noastra”

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperarii bilaterale in domenii precum energie, comert, transporturi, investitii, digitalizare, agricultura, educatie si cultura si a anuntat ca societatile Romgaz si Socar vor semna, vineri, un nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere in Romania pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

„Am reiterat, astazi, deschiderea si interesul Romaniei pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre tarile noastre, precum si pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional. Am agreat sa sustinem dezvoltarea cooperarii bilaterale in domenii precum energie, comert, transporturi, investitii, digitalizare, agricultura, foarte important – educatie si cultura. Am multumit domnului presedinte Ilham Aliyev pentru demararea de catre Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare catre Romania, de la 1 ianuarie 2023. Ma bucur, de asemenea, ca maine va avea loc semnarea de catre cele doua companii nationale – Romgaz si Socar – a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024”, a afirmat seful statului, joi, dupa intrevederea cu omologul azer.

El a subliniat ca atat Coridorul Sudic de Gaze, cat si viitorul cablu submarin de transport de energie electrica produsa in Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte sustinute inclusiv de Comisia Europeana, vor contribui semnificativ la asigurarea securitatii energetice a Uniunii Europene.

Cei doi presedinti au convenit si dezvoltarea in continuare si a altor proiecte cu impact regional, cum sunt cele in domeniul digital.

„Romania si Azerbaidjan vor continua sa lucreze pentru a extinde cooperarea si initiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar si Asia Centrala. Cum am discutat si la Bucuresti, cele doua tari asigura si vor dezvolta legatura dintre Europa si Caucazul de Sud”, a spus presedintele Iohannis.

Potrivit sefului statului roman, Caucazul de Sud este o regiune de importanta strategica pentru Romania si pentru Uniunea Europeana. El a amintit ca Azerbaidjan este primul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care Romania a ridicat relatiile la nivel de Parteneriat Strategic, in 2009.

„Tara noastra este, de altfel, primul stat membru al Uniunii Europene care a incheiat un astfel de parteneriat cu Azerbaidjan. (…) Romania si Azerbaidjan au relatii politico-diplomatice excelente, dezvoltate pe parcursul a peste trei decenii. Anul 2022 a marcat o puternica dinamizare a contactelor, culminand cu vizita domnului presedinte Ilham Aliyev la Bucuresti, cu ocazia semnarii Acordului intre Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, Romaniei si Ungariei privind Parteneriatul Strategic in domeniul dezvoltarii si transportului energiei verzi, la 17 decembrie”, a mai spus Iohannis.

Cei doi oficiali au discutat si despre impactul agresiunii armate a Rusiei impotriva Ucrainei si despre situatia din regiunea Marii Negre.

„In acest context complicat, am evidentiat ca solidaritatea devine si mai importanta si am apreciat conduita Azerbaidjanului cu privire la securitatea energetica regionala. Astfel, cooperarea regionala si diversificarea surselor si a rutelor de transport sunt si principii cheie care stau la baza unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze. Ne bazam pe parteneri de incredere precum Azerbaidjan pentru avansarea unor astfel de solutii”, a adaugat presedintele Iohannis.

El a subliniat ca Romania este un prieten sincer si onest al Azerbaidjanului.

„Romania are o pozitie clara, bazata pe principiile dreptului international, inclusiv suveranitatea si integritatea teritoriala ale statelor recunoscute de ONU”, a mai afirmat seful statului, citat de Agerpres.

Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat, la randul sau, ca prin semnarea unui nou contract intre Romgaz si Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate oportunitatile din Romania pentru a exporta gazul azer si pe alte piete europene.

„Intram intr-o noua faza. Luna trecuta, in Bucuresti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer catre Romania. Ne vom adresa si altor piete europene prin intermediul dumneavoastra si vom folosi toate aceste oportunitati din Romania pentru a exporta gazul din Azerbaidjan si mai departe”, a afirmat presedintele azer, dupa intrevederea cu presedintele roman, Klaus Iohannis, care a anuntat ca vineri va fi semnat un nou contract intre societatile Romgaz si Socar pentru livrarea de gaze naturale azere in Romania pentru perioada 1 aprilie 2023 – 1 aprilie 2024.

Presedintele Azerbaidjanului a amintit ca in urma cu doi a fost pus in functiune ultimul segment din Coridorul Sudic de Gaze si ca anul trecut a fost semnat Parteneriatul strategic cu UE in ceea ce priveste gazele naturale.

„Vom mari volumele de export, aceasta este prioritatea noastra”, a mai declarat presedintele azer.

El a subliniat importanta energiei verzi si a reiterat ca vineri va avea loc Reuniunea ministeriala a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.

Ilham Aliyev a evidentiat ca porturile Baku si Constanta sunt importante.

„Sa imbunatatim cooperarea intre aceste doua locatii”, a spus el.

Presedintele azer a punctat ca dialogul politic intre Romania si Azerbaidjan este foarte dinamic.

„In ceea ce priveste economia, comertul avem rezultate, volumul s-a dublat, insa nu se afla la volumul dorit de noi inca, pentru ca cea mai mare parte din comertul nostru o reprezinta petrolul si atunci trebuie sa diversificam aceste volume, sa facem urmatorii pasi. (…) In sfera economica avem iarasi rezultate foarte bune si putem sa avem rezultate si mai bune, in domeniul energiei, care este un element cheie nu doar pentru relatia romano-azera, ci se afla in momentul de fata pe agenda globala”, a mai spus Ilham Aliyev.

Presedintele Klaus Iohannis efectueaza, joi si vineri, prima vizita oficiala in Azerbaidjan, la invitatia presedintelui Ilham Aliyev.

Vineri, presedintele Romaniei va deschide, alaturi de omologul azer, Reuniunea ministeriala a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, la care va participa si comisarul european pentru energie, Kadri Simson. In aceeasi zi, presedintele Iohannis va depune o coroana de flori la „Monumentul Eroilor” din Baku.

Pe 16 decembrie 2022, Societatea Nationala de Gaze Naturale Romgaz si Socar Trading, filiala companiei nationale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere in Romania. Contractul individual permite livrari planificate de gaze naturale incepand cu 1 ianuarie, prin Coridorul Sudic, utilizand capacitatile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum si ale sistemelor de transport ale Bulgariei si Romaniei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

9 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

9 ore ago

BBC: Trecerea la masinile electrice ramane fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

9 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

9 ore ago

Gantz, ultimatum pentru Netanyahu: Un plan post-razboi pana pe 8 iunie sau se va retrage din coalitie

Ministrul israelian fara portofoliu Benny Gantz i-a dat prim-ministrului Benjamin Netanyahu termen pana la 8…

9 ore ago