General britanic: Ucraina ar putea sa piarda razboiul cu Rusia chiar anul acesta. „Putin este ca un jucator de poker”

externe

Sir Richard Barrons, fostul comandant al Comandamentului Fortelor Comune Britanice (in prezent Comanda Strategica) a declarat, pentru o analiza BBC, ca exista „un risc serios” ca Ucraina sa piarda razboiul din acest an. Generalul avertizeaza ca Ucraina ar putea fi infranta de Rusia chiar in 2024. Motivul ar fi ca ucrainenii ajung sa simta ca „nu mai pot castiga”.

„Si cand se ajunge la acel punct, de ce vor mai vrea oamenii sa lupte si sa moara, doar pentru a apara neaparat?”, se intreaba Richard Barrons. Ucraina nu este inca in acel moment. Dar fortele sale sunt extrem de scazute in ceea ce priveste munitia, trupele si apararea antiaeriana. Mult-anuntata contraofensiva de anul trecut nu a reusit sa-i alunge pe rusi de pe terenul pe care l-au capturat, iar acum Moscova se pregateste pentru o ofensiva de vara.

Ofensiva majora a rusilor, in aceasta vara

„Forma ofensivei ruse care va veni este destul de clara”, spune generalul Barrons. „Vedem ca Rusia este invingatoare in prima linie, folosind un avantaj de cinci la unu in artilerie, munitie si un surplus de oameni intariti prin folosirea de arme noi”.

Acestea includ bomba de alunecare FAB, o „bomba muta” din epoca sovietica adaptata, echipata cu aripioare, ghidaj GPS si 1.500 kg de exploziv puternic, care face ravagii apararii ucrainene.

„La un moment dat in aceasta vara”, spune generalul Barrons, „ne asteptam sa vedem o ofensiva rusa majora, cu intentia de a face mai mult decat sa avanseze cu mici castiguri pentru a incerca, probabil, sa depaseasca liniile ucrainene”.

„Si daca se intampla acest lucru, am risca ca fortele ruse sa patrunda si apoi sa exploateze zone din Ucraina unde fortele armate ucrainene nu le pot opri”.

Ucrainenii trebuie sa ghiceasca pe unde vor ataca rusii. Anul trecut, rusii stiau exact unde era probabil sa atace Ucraina – din directia Zaporojie, spre sud, spre Marea Azov. Ei au planificat in consecinta si au oprit cu succes avansul Ucrainei. Acum „cizma este pe celalalt picior”, in timp ce Rusia isi aduna trupele si obliga Kievul sa ghiceasca unde va ataca in continuare.

„Una dintre provocarile pe care le au ucrainenii”, spune dr. Jack Watling, cercetator senior in razboiul terestru la thinktank-ul Whitehall, Royal United Services Institute, „este ca rusii pot alege unde isi trimit fortele”. „Este o linie de front foarte lunga, iar ucrainenii trebuie sa poata apara totul”. Ceea ce, desigur, nu pot.

„Armata ucraineana va pierde teren”, spune dr. Watling „Intrebarea este: cat de mult si care centre de populatie vor fi afectate?”.

Harkov, un obiectiv major

Este foarte posibil ca Statul Major al Rusiei sa nu fie inca ferm in ce directie sa-si canalizeze efortul principal. Dar este posibil sa impartim in linii mari diferitele optiuni, in trei locatii largi.

„Harkov”, spune Dr. Watling, „este cu siguranta vulnerabil”. Fiind al doilea oras al Ucrainei, situat periculos de aproape de granita cu Rusia, Harkov este un obiectiv tentant pentru Moscova.

In prezent, orasul este lovit zilnic de rachete rusesti, Ucraina neputand sa dispuna de suficiente aparari antiaeriene pentru a evita amestecul letal de drone, rachete de croaziera si rachete balistice indreptate in directia sa.

„Cred ca ofensiva din acest an va avea ca prim obiectiv iesirea din Donbas”, adauga generalul Barrons, „si ochii lor vor fi pe Harkov, care se afla la aproximativ 29 km de granita cu Rusia, un obiectiv major”.

Ar putea Ucraina sa functioneze in continuare ca o entitate viabila daca Harkov ar cadea? Da, spun analistii, dar ar fi o lovitura catastrofala atat pentru moralul lor, cat si pentru economie. Liniile de aparare construite anul trecut de rusi le impiedica acum o eventuala ofensiva.

Zona din estul Ucrainei cunoscuta in mod colectiv drept Donbas este in razboi din 2014, cand separatistii sustinuti de Moscova s-au declarat „republici populare”. In 2022, Rusia a anexat ilegal cele doua oblaste Donbas si provinciile Donetk si Luhansk. Aici au avut loc cele mai multe lupte pe uscat in ultimele 18 luni.

In mod controversat, Ucraina a depus eforturi enorme, atat in forta umana, cat si in resurse, incercand sa pastreze mai intai orasul Bahmut si apoi Avdiivka. Le-a pierdut pe ambele, dar si unele dintre cele mai bune trupe de lupta ale sale. Kievul a replicat ca rezistenta sa a provocat rusilor pierderi foarte mari. Este adevarat, campul de lupta din aceste locuri fiind supranumit „masina de tocat carne”. Dar Moscova are mult mai multe trupe de aruncat in lupta, iar Ucraina nu are.

„Linia Surovikin”

Comandantul fortelor americane in Europa, generalul Christopher Cavoli, a avertizat ca, daca SUA nu trimit mult mai multe arme si munitii in Ucraina, atunci fortele sale vor fi depasite pe campul de lupta cu zece la unu.

Marimea conteaza. Tactica, conducerea si echipamentul armatei ruse pot fi inferioare celor ale Ucrainei, dar are o asemenea superioritate in numar, in special artileria, incat, daca nu face nimic altceva in acest an, optiunea implicita a Moscovei va fi sa continue sa impinga fortele Ucrainei inapoi in directia vestica, luand sat dupa sat.

Zaporojie. Si acesta este un premiu tentant pentru Moscova. Orasul din sudul Ucrainei cu peste 700.000 de locuitori (in timp de pace) se afla periculos de aproape de liniile frontului rusesti.

Este, de asemenea, un ghimpe in coasta Rusiei, avand in vedere ca este capitala unei regiuni cu acelasi nume pe care Rusia a anexat-o ilegal si, totusi, orasul inca traieste liber in mainile ucrainene.

Dar formidabilele linii de aparare pe care Rusia le-a construit anul trecut la sud de Zaporojie, in asteptarea, dovedita corecta, a unui atac ucrainean, ar complica acum un avans rusesc pe acolo.

Asa-numita „Linie Surovikin”, constand din trei straturi de aparare, este impletita cu cel mai mare si mai dens camp minat din lume. Rusia ar putea demonta partial acest lucru, dar pregatirile sale ar fi probabil detectate.

Obiectivul strategic al Rusiei nu este unul teritorial, ci unul psihologic

Obiectivul strategic al Rusiei din acest an poate sa nu fie nici macar teritorial. Ar putea fi pur si simplu sa zdrobeasca spiritul de lupta al Ucrainei si sa-i convinga sustinatorii occidentali ca acest razboi este o cauza pierduta.

Dr. Jack Watling considera ca obiectivul Rusiei este „de a incerca sa genereze un sentiment de deznadejde”. „Aceasta ofensiva rusa nu va pune capat in mod decisiv conflictului, indiferent de modul in care se desfasoara pentru ambele parti”, spune el.

Generalul Barrons este, de asemenea, sceptic ca, in ciuda situatiei groaznice in care se afla acum Ucraina, Rusia isi va aduce automat avantajul cu un avans decisiv. „Cred ca rezultatul cel mai probabil este ca Rusia va fi facut castiguri, dar nu va fi reusit sa mai patrunda in Ucraina”.

„Nu va avea forte suficient de mari sau suficient de bune pentru a patrunde pana la raul Dnipro, dar razboiul se va fi transformat deja in favoarea Rusiei.

Un lucru este cert: presedintele rus Vladimir Putin nu are nicio intentie sa renunte la atacul sau asupra Ucrainei. Putin este ca un jucator de poker care isi joaca toate cartile. El se bazeaza pe faptul ca Occidentul nu va mai furniza Ucrainei mijloacele suficiente pentru a se apara.

In ciuda tuturor summit-urilor NATO, a tuturor conferintelor si a tuturor discursurilor emotionante, exista sanse sa aiba dreptate”, crede Sir Richard Barrons.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: