Generalul Wesley Clark cere interventia NATO in Ucraina: „Este timpul sa ne intoarcem la lectiile pe care le-am invatat in fosta Iugoslavie”

externe

Invazia rusa in Ucraina nu va putea fi oprita fara interventia NATO, a declarat fostul comandant al fortelor NATO in Europa, generalul Wesley Clark. Liderii occidentali ar trebui sa-si aminteasca de conflictul din Bosnia, unde interventia Aliantei a oprit razboiul, a adaugat el.

Clark a cerut interventia NATO in timpul unei discutii online organizate de think tank-ul Atlantic Council pe tema situatiei din Ucraina. El a spus ca Rusia are un avantaj prea mare in ceea ce priveste puterea de foc si ca armele sosesc prea incet in Ucraina, iar numarul lor este prea mic pentru a opri Rusia.

„Daca nu putem tolera ca Rusia sa invinga Ucraina, daca ne uitam la echilibrul de forte si la pierderile suferite… si la faptul ca nu vom livra avioane si armament pentru apararea aeriana, … atunci despre ce vorbim cu adevarat?”, a intrebat Clark, citat de TVP Info.

In acest sens, a comparat situatia actuala cu cea din timpul razboiului din fosta Iugoslavie si cu interventia NATO care i-a determinat pe sarbi sa negocieze pacea. Clark a fost unul dintre negociatorii acordului final de la Dayton privind Bosnia din 1995.

„Abia atunci cand Milosevic si-a dat seama ca a ajuns la capatul a ceea ce putea face pe cale militara, a inceput sa vrea un acord diplomatic. Mi se pare ca trebuie sa ne gandim la inimaginabil”, a declarat ofiterul militar american in retragere.

„Este timpul sa ne intoarcem la lectiile pe care le-am invatat. Sa avem o interventie NATO. Sa o anuntam, sa mergem acolo si sa spunem Rusiei sa nu traga si sa opreasca asta. Acest lucru nu poate fi oprit fara interventia NATO”, a adaugat Clark.

Alti participanti la discutie, printre care un alt fost comandant al fortelor NATO in Europa, generalul Phil Breedlove, au subliniat, de asemenea, ajutorul insuficient acordat Ucrainei, inclusiv in ceea ce priveste apararea aeriana, cerand mai mult.

Generalul Clark a fost Comandantul Suprem Aliat in Europa (SACEUR) intre 1997 si 2000, iar in 1999 a comandat interventia NATO in apararea Kosovo.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: