Generalul Zalujnii anunta o miscare strategica majora, cursul razboiului s-ar putea schimba peste cinci luni: „Cream un sistem complet nou de reinarmare tehnologica”

analize

dispozitiv de ascultare, birou, Valeri Zalujnii

Generalul Valeri Zalujnii, comandant-sef al Fortelor Armate ale Ucrainei, a publicat un articol de opinie pe site-ul de internet al CNN in care anunta „crearea unui sistem de stat complet nou de reinarmare tehnologica”. Noul sistem ar putea da functioneze peste cinci luni.

Iata articolul, integral, publicat pe platforma CNN:

Al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat in urma cu aproape 80 de ani, dar mostenirea lasata de acesta in definirea viziunii strategice a razboiului persista pana in prezent.

Oricare ar fi progresele remarcabile inregistrate in domeniul aviatiei, al tehnologiei rachetelor si al mijloacelor spatiale, de exemplu, conceptul de victorie ramane neschimbat: distrugerea inamicului si capturarea sau eliberarea teritoriului.

Si totusi, fiecare razboi este unic.

Si nu exista o provocare mai mare cu care se confrunta comandantul militar, in opinia mea, decat sa inteleaga – la timp – cum fiecare razboi este modelat diferit.

In primul rand, de progresul tehnologic, care determina dezvoltarea armelor si a echipamentelor. Si, in al doilea rand, de conditiile politice interne si externe si de mediul economic.

Victoria are nevoie de o strategie unica si urmeaza o logica unica.

Este bine cunoscut pana acum faptul ca un motor central al acestui razboi este dezvoltarea sistemelor de arme fara pilot. Acestea prolifereaza intr-un ritm uluitor, iar domeniul de aplicare al acestora devine din ce in ce mai larg.

In mod crucial, aceste sisteme fara pilot – cum ar fi dronele – impreuna cu alte tipuri de arme avansate, sunt cele care ofera cea mai buna modalitate pentru Ucraina de a evita sa fie atrasa intr-un razboi pozitional, in care nu detinem avantajul.

Dar, desi stapanirea acestor tehnologii este esentiala, nu este singurul factor care influenteaza strategia actuala. Trebuie sa ne confruntam cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliati-cheie, care se lupta cu propriile lor tensiuni politice.

Stocurile de rachete, interceptoare de aparare aeriana si munitie pentru artilerie ale partenerilor nostri se epuizeaza, din cauza intensitatii ostilitatilor din Ucraina, dar si a unei penurii globale.

Rusia, luand act de modul in care evolutiile din Orientul Mijlociu au distras atentia internationala, ar putea incerca sa provoace noi conflicte in alta parte.

Slabiciunea regimului international de sanctiuni inseamna ca Rusia, in parteneriat cu anumiti altii, este inca in masura sa isi utilizeze complexul militar-industrial in vederea unui razboi de uzura impotriva noastra.

Trebuie sa recunoastem avantajul semnificativ de care se bucura inamicul in ceea ce priveste mobilizarea resurselor umane si cum se compara acest lucru cu incapacitatea institutiilor de stat din Ucraina de a imbunatati nivelul de personal al fortelor noastre armate fara a recurge la masuri nepopulare.

Trebuie sa ne confruntam cu o reducere a sprijinului militar din partea unor aliati cheie.

In cele din urma, ramanem impiedicati de imperfectiunile cadrului de reglementare din tara noastra, precum si de monopolizarea partiala a industriei de aparare. Acestea conduc la blocaje de productie – in ceea ce priveste munitia, de exemplu – care adancesc si mai mult dependenta Ucrainei de aliatii sai pentru aprovizionare.

Experienta noastra de lupta, in special din 2022, este unica – dar, in interesul victoriei, trebuie sa gasim in mod constant noi modalitati si noi capacitati care sa ne ajute sa obtinem un avantaj fata de inamic.

Poate ca prioritatea numarul unu aici este stapanirea unui intreg arsenal de vehicule fara pilot si alte mijloace tehnologice (relativ) ieftine, moderne si foarte eficiente, fara pilot si alte mijloace tehnologice. Deja astfel de mijloace permit comandantilor sa monitorizeze situatia de pe campul de lupta in timp real, ziua si noaptea si in toate conditiile meteorologice.

Dar nu numai atat.

Ele ofera informatii in timp real, permitand ajustarea focului 24 de ore din 24, fara pauza – oferindu-ne capacitatea de a lansa lovituri de mare precizie impotriva tintelor inamice in pozitii inaintate si in adancime.

Pe scurt, acest lucru nu inseamna nimic mai putin decat reproiectarea totala a operatiunilor de pe campul de lupta – si renuntarea la gandirea invechita si stereotipica.

Noile operatiuni ar putea include crearea de campuri digitale, controlul mediului radio-electronic sau o operatiune combinata folosind drone de atac si mijloace cibernetice. Astfel de operatiuni vor fi coordonate si desfasurate in cadrul unui concept si al unui plan unic. In mod esential, obiectivul nu va fi intotdeauna axat exclusiv pe lupta.

Acesta ar putea urmari reducerea capacitatilor economice ale inamicului, izolarea sau uzura acestuia. Operatiunile de atac pot avea obiective psihologice.

Acestea fiind spuse, pentru moment, prioritatea ramane imbunatatirea situatiei pe campul de lupta. Si aici, tehnologia se mandreste cu o superioritate incontestabila fata de traditie.

Controlul de la distanta al acestor mijloace inseamna mai putini soldati in pericol, reducand astfel nivelul pierderilor umane.

Ofera posibilitatea de a reduce (dar cu siguranta nu de a elimina) dependenta de materiale grele in misiunile de lupta si in desfasurarea generala a ostilitatilor.

Si deschide posibilitatea de a aplica lovituri masive si bruste impotriva infrastructurilor critice si a centrelor de comunicatii fara a desfasura rachete sau avioane cu echipaj uman costisitoare.

Alte avantaje vor deveni clare in timp, desi, desigur, inamicul va cauta tot timpul modalitati de a se apara impotriva unor astfel de operatiuni si de a prelua sau recastiga initiativa.

Asadar, si sistemele de aparare au nevoie de imbunatatiri constante, la fel ca si contramasurile care vizeaza utilizarea de catre inamic a noilor tehnologii.

Provocarea pentru fortele noastre armate nu poate fi subestimata.

Provocarea este de a crea un sistem de stat complet nou de reinarmare tehnologica. Tinand cont de tot ceea ce se intampla in acest moment, credem ca crearea unui astfel de sistem ar putea fi realizata in cinci luni. Partenerii nostri sunt de aceeasi parere.

Acest timp va fi dedicat crearii unei structuri organizationale adecvate, ocuparii si echiparii posturilor, furnizarii de instruire si sprijin, construirii infrastructurii si logisticii de sprijin si dezvoltarii unui cadru doctrinar.

In concluzie, in 2024, trebuie sa ne concentram eforturile principale in trei domenii.

Crearea unui sistem care sa furnizeze fortelor noastre armate mijloace de inalta tehnologie.

Introducerea unei noi filosofii de instruire si de razboi care sa tina cont de restrictiile in ceea ce priveste mijloacele si modul in care acestea pot fi desfasurate.

Si stapanirea noilor capacitati de lupta cat mai curand posibil.

Noi posedam deja capacitati pentru a elimina inamicul si pentru a asigura existenta statului.

Obiectivul nostru trebuie sa fie sa profitam de moment – sa ne maximizam acumularea celor mai recente capacitati de lupta, ceea ce ne va permite sa angajam mai putine resurse pentru a provoca daune maxime inamicului, pentru a pune capat agresiunii si a proteja Ucraina de ea in viitor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: