Geoana, despre cel mai mare exercitiu NATO din ultimele decenii: „Suntem un miliard de oameni in NATO, suntem cea mai mare alianta din istoria umanitatii”

news

avioane F-16, aprobare, Statele Unite, Danemarca, Olanda, Ucraina, anthony blinken,

Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoana, transmite populatiei din tarile membre ale Aliantei sa nu se ingrijoreze atunci cand aude despre exercitii militare ample ale trupelor tarilor membre, el explicand ca ”cea mai buna aparare este descurajarea unui potential adversar”. Afirmatia lui Geoana a fost facuta in contextul in care urmeaza cel mai mare exercitiu militar al NATO din 1988 incoace – Steadfast Defender 24.

”Cand auziti de exercitii, sa nu deveniti preocupati. E bine ca facem acest lucru pentru ca cea mai buna aparare este descurajarea unui potential adversar. Ceea ce sper pentru Romania, vorbesc acuma ca roman, este ca din aceasta investitie mai mare (…) sa putem sa asistam la o renastere a industriei de aparare si de dubla intrebuintare in Romania. E pacat sa nu incerci sa creezi joburi, sa nu creezi un ecosistem de inovare si in jurul zonei de aparare. Suntem un miliard de oameni in NATO, suntem cea mai mare alianta din istoria umanitatii si cred ca suntem cu totii bucurosi ca suntem in NATO”, a afirmat Mircea Geoana la evenimentul de lansare a cartii sale ”Batalia pentru viitorul Romaniei”, care a avut loc, sambata, la Ploiesti.

Acesta mai spune ca, in ultimele aproape trei decenii, Romania a ”colectat ceea ce se numeste dividendele pacii” si subliniaza nevoia de investitii in domeniul apararii.

Citeste si: Incepe cel mai mare exercitiu NATO din ultimele decenii. Aproximativ 90.000 de soldati sunt implicati „pe mii de kilometri, din Nordul Extrem pana in Europa Centrala si de Est”

NATO va lansa saptamana viitoare cele mai mari exercitii militare din ultimele decenii, aproximativ 90.000 de oameni urmand sa ia parte la exercitii de razboi care vor dura cateva luni si care vor avea ca scop sa arate ca alianta poate apara tot teritoriul sau pana la granita cu Rusia, au declarat joi ofiteri de rang inalt.

Exercitiile au loc in timp ce razboiul Rusiei impotriva Ucrainei se impotmoleste, precizeaza Associated Press. NATO, ca organizatie, nu este implicata direct in conflict, cu exceptia furnizarii de sprijin neletal Kievului, desi multe tari membre trimit arme si munitii individual sau in grupuri si ofera pregatire militara.

Exercitiile sunt menite sa descurajeze Rusia sa tinteasca o tara membra.

Exercitiile – denumite Steadfast Defender 24 – „vor arata ca NATO poate desfasura si sustine operatiuni complexe multidomeniu timp de mai multe luni, pe mii de kilometri, din Nordul Extrem pana in Europa Centrala si de Est, si in orice conditii”, a declarat NATO, organizatie formata din 31 de tari.

Trupele se vor deplasa spre si prin Europa pana la sfarsitul lunii mai, in ceea ce NATO descrie ca fiind „un scenariu simulat de conflict emergent cu un adversar aproape egal”. Conform noilor planuri de aparare ale NATO, principalii sai adversari sunt Rusia si organizatiile teroriste.

„Alianta isi va demonstra capacitatea de a intari zona euro-atlantica prin deplasarea transatlantica a fortelor din America de Nord”, a declarat reporterilor comandantul suprem aliat al NATO, generalul american Christopher Cavoli.

Cavoli a spus ca va demonstra „unitatea noastra, puterea noastra si determinarea noastra de a ne proteja reciproc”.

Presedintele Comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, a declarat ca este „un numar record de trupe pe care le putem aduce la datorie si sa avem un exercitiu de aceasta marime, in cadrul aliantei, peste ocean, din SUA pana in Europa”.

Bauer a descris acest exercitiu ca fiind „o mare schimbare” in comparatie cu numarul de trupe care au efectuat exercitii in urma cu doar un an. Suedia, care se asteapta sa adere la NATO in acest an, va participa, de asemenea, la acest exercitiu.

Secretarul britanic al apararii, Grant Shapps, a declarat ca guvernul de la Londra va trimite 20.000 de soldati sustinuti de avioane de lupta avansate, avioane de supraveghere, nave de razboi si submarine, multi dintre ei fiind desfasurati in Europa de Est din februarie pana in iunie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: