politica

Geoana (NATO) acuza Belarus de „piraterie la nivel de stat”: „Solicitam eliberarea imediata a lui Roman Protasevici si a Sofiei Sapega”

Adjunctul Secretarului General al NATO, Mircea Geoana, a afirmat, luni, ca aterizarea fortata de saptamana trecuta a avionului civil in Belarus poate fi introdusa in categoria „pirateriei la nivel de stat”, facand apel totodata la eliberarea „imediata” a lui Roman Protasevici si a Sofiei Sapega.

„Consiliul Nord-Atlantic a condamnat in termeni foarte puternici si neechivoci aterizarea fortata a avionului Ryanair in Belarus saptamana trecuta. Aceasta aterizare fortata a unui avion civil, cu pasageri civili, de catre Belarus, a pus in pericol vietile pasagerilor si a echipajului. Acest act este inacceptabil si violeaza in modul cel mai serios toate normele care guverneaza aviatia civila. Acest gest poate fi introdus in categoria pirateriei la nivel de stat. Este un incident care ne arata modul in care regimul de la Minsk se opune principiilor si drepturilor democratice fundamentale”, a declarat Mircea Geoana, la sediul Comandamentului Multinational de Divizie Sud-Est, citat de Agerpres.

El adaugat ca NATO este in favoarea unei anchete internationale in acest caz.

„Suntem, de asemenea, in masura (…) sa salutam deciziile pe care Uniunea Europeana le-a adoptat cu privire la acest lucru. Uniunea Europeana are la dispozitie instrumente diversificate, inclusiv de tipul sanctiunilor economice. NATO nu are acest tip de instrumente. Si de aceea suntem in favoarea unei anchete internationale, care sa aduca intreaga lumina si transparenta in jurul acestui incident”, a mentionat adjunctul Secretarului General al NATO.

Mircea Goana a facut apel la eliberarea „imediata” a lui Roman Protasevici si a Sofiei Sapega, dar si a multor „prizonieri politici din Belarus”.

„De asemenea, facem un apel catre autoritatile din Belarus sa demonstreze respect deplin pentru drepturile si libertatile fundamentale, inclusiv dreptul la libera exprimare, inclusiv la dreptul fundamental de a putea protesta pasnic pentru cauzele pe care cetatenii din Belarus le imbratiseaza. Este pentru poporul din Belarus sa-si aleaga calea si drumul de urmat in viitor, iar toti aliatii NATO sustin si sustinem un Belarus suveran si independent. de aceea, din punct de vedere al limbajului folosit de NATO in comunicatul oficial al Consiliului Nord-Atlantic, aceasta condamnare este neechivoca, ferma”, a declarat Geoana.

Un ziarist si blogger belarus plecat din tara, Roman Protasevici, in varsta 26 de ani, fost redactor-sef al canalului de opozitie Nexta de pe Telegram, a fost arestat, la Minsk, dupa ce avionul companiei Ryanair cu care calatorea de la Atena la Vilnius a fost obligat de autoritatile belaruse sa aterizeze sub pretextul unei alerte cu bomba, in timp ce avionul se afla in spatiul aerian al Belarusului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a declarat…

33 de secunde ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

9 ore ago

Imaginile demne de un film de actiune: Magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

10 ore ago

Si la altii nu doar la noi: Scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

10 ore ago

Europa, lovita de inundatii majore. Se anunta pagube considerabile

Regiuni din Germania, Belgia, Franta si Olanda au fost afectate sambata de inundatii in urma…

10 ore ago

BBC: Trecerea la masinile electrice ramane fara… curent?

O analiza a BBC constata ca vanzarile de masini electric ear trebui sa creasca, aceasta…

10 ore ago