„Georgia nu este pregatita pentru UE”, sustine partidul de guvernamant. 79% dintre georgieni vor in UE

externe

georgia, steag

Este putin probabil ca Georgia sa adere in curand la Uniunea Europeana, in ciuda faptului ca anul trecut a primit statutul de candidat, a declarat sambata presedintele partidului de guvernamant al tarii, relateaza Politico.

„In decembrie anul trecut, am devenit o tara candidata. Urmatorul pas este aderarea”, a declarat sambata reporterilor Irakli Garibashvili. „Astazi, nu suntem pregatiti sa devenim o tara membra”, a mai spus el.

In pofida protestelor de amploare, politicianul si fostul prim-ministru al partidului „Visul georgian” a aparat un nou proiect de lege controversat care ar eticheta ONG-urile, grupurile de campanie si institutiile media care primesc mai mult de 20 la suta din finantare din strainatate ca agenti de influenta straina. Criticii spun ca legislatia ar crea o prapastie intre Georgia si Occident si ar inabusi opozitia in acelasi mod in care reguli similare au fost aplicate in Rusia.

„Daca ni se spune ca maine vom deveni membru al UE, atunci va fi posibil sa o anulam foarte usor, sa o revizuim, sa o transformam sau sa adoptam una noua”, a declarat Garibashvili.

In acelasi timp, el a sustinut ca „nu exista un consens ca o tara poate deveni membra a UE astazi”, deoarece blocul „nu este pregatit pentru extindere si va dura ceva timp, iar acesti pasi urmatori depind de multe lucruri”.

UE a transmis Georgiei ca propunerile, care au scos mii de oameni in strada in ultimele saptamani pentru a protesta, sunt incompatibile cu valorile europene si ar trebui retrase, in timp ce Washingtonul a catalogat legislatia „inspirata de Kremlin” drept un atac la adresa societatii civile.

Atunci cand Comisia Europeana a acordat anul trecut Georgiei statutul de tara candidata, a stabilit pasii specifici necesari pentru ca aceasta tara din Caucazul de Sud sa fie admisa ca membru cu drepturi depline, inclusiv combaterea polarizarii politice si consolidarea protectiei drepturilor omului.

Potrivit celui mai inalt diplomat al blocului comunitar, Josep Borrell, adoptarea legii privind agentii straini, precum si noile propuneri ale guvernului care reprima drepturile LGBTQ+, „ar avea un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea sa catre UE”.

Un sondaj de opinie realizat in decembrie 2023 de Institutul National Democrat a constatat ca 79% dintre respondentii georgieni au sustinut ambitiile de aderare a tarii lor la UE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: