Cancelarul Scholz anunta ca soldatii britanici ii sprijina la sol pe cei ucraineni sa lanseze rachete Storm Shadow. Reactii furioase de la Londra

externe

rachete, britanici, soldati, implicare, Ucraina, abuz, Olaf Scholz

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni ca nu va livra Ucrainei rachete Taurus, echivalentul german al rachetei Storm Shadow, deoarece ar necesita soldati care sa asiste la sol. Scholz a sustinut ca, daca ar urma exemplul Marii Britanii, Germania ar deveni un „participant la razboi”.

Comentariile sale au fost considerate ca punand in pericol personalul militar si diplomatic britanic de pe teren. Tobias Ellwood, fostul presedinte al Comisiei de aparare a Camerei Comunelor, a declarat: „Acesta este un exces flagrant de informatii, lansate in mod deliberat pentru a distrage atentia de la reticenta Germaniei de a inarma Ucraina cu propriul sistem de rachete cu raza lunga de actiune. Acest lucru va fi, fara indoiala, folosit de Rusia”.

Scholz a fost criticat si de parlamentarii opozitiei germane. „Declaratia cancelarului cu privire la presupusa implicare a Frantei si a Marii Britanii in operarea rachetelor de croaziera cu raza lunga de actiune folosite in Ucraina este complet iresponsabila”, a declarat Norbert Rottgen, un deputat de rang inalt din fostul partid de guvernamant al Angelei Merkel, CDU, citat de cotidianul britanic The Telegraph.

Se stie ca Marea Britanie furnizeaza informatii despre tintele rusesti, dar nu este clar ce nivel de sprijin este acordat trupelor ucrainene care trag cu rachetele sale la sol. Marti, guvernul britanic a anuntat ca are un „numar mic” de soldati desfasurati in interiorul Ucrainei, precizand doar ca unii sunt implicati in antrenamente medicale.

Speculatiile lui Scholz cu privire la rolul jucat de trupele britanice in Ucraina au sporit ingrijorarea pentru siguranta diplomatilor si a altor membri ai personalului stationat in aceasta tara, au declarat surse din domeniul apararii pentru The Telegraph. De asemenea, a crescut riscul unor potentiale operatiuni de informatii rusesti de peste mari pe teritoriul britanic, au adaugat sursele.

„Folosirea de catre Ucraina a Storm Shadow si procesele sale de tintire sunt treaba fortelor armate ale Ucrainei”, a declarat un purtator de cuvant al guvernului de la Londra. „Marea Britanie, impreuna cu alti aliati, furnizeaza o serie de echipamente Ucrainei pentru a o ajuta sa contracareze agresiunea ilegala si neprovocata a Rusiei”.

Rachetele Taurus sunt capabile de lovituri la distante mai mari si contin tehnologii mai sofisticate de distrugere a buncarelor decat rachetele de croaziera britanice Storm Shadow si cele franceze Scalp livrate anul trecut. Racheta germana, care are o raza de actiune de aproape 500 de kilometri, ar putea lovi cu usurinta tinte sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi Moscova sau podul Kerci care leaga Rusia de Crimeea ocupata.

Justin Crump, directorul executiv al Sibylline, o companie de consultanta in domeniul informatiilor, a declarat: „Sprijinul britanic acordat Ucrainei nu este o noutate pentru Moscova, avand in vedere scurgerile repetate, dar acest lucru a fost anterior ambiguu”.

„[Domnul] Scholz venit cu confirmari. Afirmatia sa este un cadou pentru propagandistii rusi, formand deja o parte esentiala a efortului Rusiei de a submina coeziunea NATO si sprijinul pentru Kiev in aceasta perioada critica inaintea alegerilor din SUA si Marea Britanie”, a adaugat Crump.

Scholz este sceptic ca Ucraina va ignora ordinele sale de a nu lovi aceste tinte, au declarat analistii. „A devenit foarte clar ca motivul pentru care nu este in favoarea livrarii rachetelor Taurus este ca, in mod fundamental, nu are incredere in ucraineni ca vor folosi aceste rachete intr-un mod care [nu] va fi impotriva a ceea ce el percepe ca fiind interesele Germaniei”, a declarat Fabian Hoffman, cercetator doctoral la Oslo Nuclear Project.

„Simpla capacitate teoretica de a lovi tinte pana la Moscova cu sisteme de armament germane creeaza un blocaj in capul cancelarului… o teama uriasa de potentialul de escaladare si de consecintele pe care acest lucru le-ar putea avea pentru Germania”, a adaugat Hoffman.

Expertii spun ca Germania ar putea trece totusi peste temerile legate escaladarea razboiului prin preprogramarea rachetelor Taurus donate pentru a preveni astfel de atacuri. Se stie ca SUA au instalat un software de geoblocare pe lansatoarele de rachete HIMARS trimise Ucrainei, impiedicand fortele Kievului sa traga adanc in teritoriul rusesc.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: