Germania anunta o suma uriasa pentru a-si ajuta cetatenii „sa treaca cu bine de aceasta iarna”: 65 miliarde de euro. 300 de euro pentru fiecare pensionar

externe

Guvernul german, confruntat cu o criza a costului vietii careia multe familii nu ii pot face fata, a anuntat duminica un pachet de sprijin in suma de 65 miliarde de euro, informeaza DPA, citata de Agerpres.

”Vom trece cu bine prin aceasta iarna”, a declarat cancelarul Olaf Scholz intr-o conferinta de presa dupa acordul intervenit la discutiile de sambata din coalitie (social-democrati, liberali, Verzi), prelungite pana duminica dimineata.

Masurile includ un nou tichet, mai ieftin, de transport public, o suma unica de 300, respectiv 200 de euro pentru pensionari si studenti pentru plata facturii la energie, o majorare a alocatiilor pentru persoanele varstnice sau in incapacitate de munca, si o crestere cu 18 euro a alocatiei pentru copii.

O suma de 300 de euro, tot pentru plata facturilor la energie, fusese deja convenita pentru persoanele care lucreaza.

In plus, guvernul va introduce tarife mai mici pentru un anumit plafon de baza al consumului de energie, peste care tariful va creste.

”Un ajutor rapid si proportionat catre cetateni si firme este necesar data fiind cresterea rapida a preturilor la energie”, explica documentul, consultat de AFP, elaborat dupa saptamani de discutii laborioase intre cele trei partide ale coalitiei cancelarului social-democrat.

Potrivit documentului, in octombrie va intra in vigoare o taxa pe gaz destinata sa evite falimentul grupurilor energetice germane. Taxa va genera o noua majorare a facturii energetice a gospodariilor, cu mai multe sute de euro.

Potrivit sefului Bundesbank, banca centrala germana, este probabil ca inflatia, ajunsa in august la 7,9%, sa atinga 10% pana la sfarsitul anului, o premiera dupa anii 1950.

De la declansarea invaziei ruse in Ucraina, guvernul Scholz a deblocat deja doua pachete de ajutoare pentru familii, in suma totala de circa 30 miliarde de euro.

Unele masuri au expirat recent, precum rabatul la carburant si popularul abonament de 9 euro pe luna in tot transportul public, cu exceptia liniilor de mare viteza.

Anuntul acestui nou plan negociat de la inceputul verii a fost amanat de mai multe ori, o situatie ce ilustreaza frictiunile intre cele trei partide ale coalitiei aflate la putere de noua luni, mai comenteaza AFP.

Mai mult despre:

Comentarii: