Germania, blocata din mai multe parti: dupa protestele fermierilor care au blocat autostrazile, mecanicii de tren intra si ei intr-o greva de trei zile

externe

O greva feroviara de trei zile, inceputa miercuri, a sporit haosul la nivel national in Germania, sute de mii de calatori avand de suferit din cauza anularii unor trenuri, in conditiile in care si protestele fermierilor au blocat autostrazile si au blocat traficul, potrivit Reuters.

Grevele, convocate de sindicatul GDL al mecanicilor de tren de miercuri pana vineri seara, au fortat operatorul feroviar national Deutsche Bahn sa functioneze la nivel minim.

Unul din cinci servicii feroviare de mare viteza pe distante lungi functionau, iar serviciile regionale au fost „reduse masiv”, a declarat un purtator de cuvant al Deutsche Bahn reporterilor la gara centrala din Berlin.

La gara din Koln, vestul Germaniei, navetistii care s-au confruntat cu temperaturile inghetate au verificat panourile de plecare pentru modificarile orarului.

Presedintele asociatiei fermierilor germani, DBV, a promis miercuri ca va intensifica protestele, dupa ce convoaiele de tractoare si camioane au blocat drumurile din toata tara la inceputul acestei saptamani.

Grevele si protestele sporesc presiunile asupra guvernului de coalitie al cancelarului Olaf Scholz, care se confrunta cu probleme economice tot mai mari.

Nemultumirile cu privire la salariile si la orele de lucru ale mecanicilor de tren au izbucnit din nou dupa un armistitiu de trei saptamani de Craciun si dupa ce un efort al Deutsche Bahn de a bloca ultimele greve printr-o ordonanta judecatoreasca nu a reusit.

GDL cere o saptamana de lucru redusa pentru angajatii care lucreaza in ture, de la 38 la 35 de ore, fara diminuarea salariilor. Deutsche Bahn a oferit flexibilitate in ceea ce priveste orele de lucru, dar a refuzat sa le reduca fara o taiere a salariilor.

Operatorul de tren sustine ca cererile sindicatului ar duce la o crestere cu 50% a costurilor cu personalul, partial pentru ca ar trebui sa angajeze mai multi lucratori, deoarece Germania se confrunta cu o penurie de forta calificata de munca.

„Suntem pregatiti sa facem compromisuri si sa reducem treptat programul de lucru saptamanal, astfel incat angajatorul sa aiba si posibilitatea de a pregati personalul”, a declarat presedintele GDL, Claus Weselsky, pentru postul public ZDF. „Daca nu primim nimic pana vineri, vom face o pauza, apoi vom intra in urmatoarea runda de actiuni”, a adaugat el.

De asemenea, conductorii trenurilor de marfa sunt si ei in greva pana vineri, ceea ce ridica ingrijorari legate de lantul de aprovizionare, aproape o cincime din transportul de marfa german fiind pe calea ferata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: