Germania: Bundestagul vrea sa recunoasca marea foamete din Ucraina – Holodomorul – drept genocid

externe

Aproximativ patru milioane de oameni au cazut candva victime ale unei foamete uriase in Ucraina, provocate de Stalin. Acum, aceasta urmeaza sa fie recunoscuta ca genocid printr-o rezolutie a Bundestagului – tot in contextul razboiului lui Putin, potrivit Frankfurter Allemagne Zeitung.

Bundestag vrea sa adopte o rezolutie prin care sa recunoasca foametea provocata de Stalin in Ucraina in 1932/33 drept genocid impotriva poporului ucrainean. Acest lucru reiese dintr-o cerere comuna a SPD, Verzilor, FDP si CDU/CSU. Textul a fost finalizat in ziua comemorarii catastrofei cunoscute in limba ucraineana sub numele de Holodomor, care in Ucraina este intotdeauna sarbatorita in ultima sambata din noiembrie.

Holodomor, care a ucis aproximativ patru milioane de persoane in Ucraina, se alatura „listei crimelor inumane comise de sistemele totalitare, in cursul carora milioane de vieti omenesti au fost nimicite in Europa, in special in prima jumatate a secolului al XX-lea”. se arata in proiectul de rezolutie care va fi votat saptamana viitoare. Crima face „parte din istoria noastra comuna ca europeni”.

In textul rezolutiei se arata ca se cunosc putine lucruri despre aceasta „crima impotriva umanitatii” in Germania si in Uniunea Europeana . Deputatii europeni solicita guvernului federal sa contribuie la raspandirea cunostintelor despre Holodomor si la comemorarea victimelor sale. „Mai mult ca oricand, in aceste zile de razboi ilegal de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei, care reprezinta in acelasi timp un atac asupra ordinii noastre europene de valori si pace, noi sustinem ca nu ar trebui sa mai existe loc pentru opresiune in Europa”, se arata in textul rezolutiei.

Clasificare politica drept un „semnal de alarma”

„Putin urmeaza traditia cruda si criminala a lui Stalin”, afirma Robin Wagener de la Verzi, initiatorul motiunii si presedintele grupului parlamentar germano-ucrainean din Bundestag. „Astazi, Ucraina este din nou lovita de teroarea rusa. Inca o data, violenta si teroarea sunt menite sa priveze Ucraina de mijloacele sale de trai si sa subjuge intreaga tara.” Clasificarea politica a Holodomorului drept genocid este un „semnal de alarma”. Purtatorul de cuvant pentru politica in domeniul drepturilor omului al grupului parlamentar CDU, Knut Abraham, a facut o declaratie similara: „Aceasta recunoastere este cu atat mai importanta cu cat Ucraina a devenit din nou tinta agresiunii rusesti”.

Foametea din 1932/33 a fost o consecinta a deciziilor luate de conducerea partidului sovietic. Dupa ce numeroase persoane din Uniunea Sovietica au murit de foame inca din 1931/32, ca urmare a colectivizarii agriculturii si a rechizitionarii fortate a alimentelor, conducerea partidului, sub conducerea lui Stalin, a inasprit si mai mult aceste masuri in toamna anului 1932. In zonele care nu respectau normele specificate de livrare a cerealelor, alimentele au fost complet confiscate, iar zonele afectate de foamete au fost izolate.

Ucraina face campanie de ani de zile pentru ca Holodomor sa fie recunoscut ca genocid in rezolutii parlamentare. Rusia respinge categoric o astfel de clasificare, deoarece nu doar ucrainenii, ci si rusii, kazahii, germanii din Volga si membrii altor popoare au cazut victime ale marii foamete din Uniunea Sovietica la inceputul anilor 1930. In total, numarul persoanelor care au murit de foame in acei ani este estimat la aproximativ sapte milioane de oameni.

Rezolutia Bundestagului subliniaza ca in Ucraina, in acelasi timp cu foametea creata artificial in mediul rural, intelectualii erau persecutati in orase „cu scopul de a-i distruge ca purtatori de identitate culturala”. In timp ce in Ucraina se desfasoara de ani de zile cercetari asupra Holodomorului, „conducerea autoritara a statului rus, sub conducerea lui Vladimir Putin, forteaza o politica istorica ideologica care impiedica abordarea crimelor staliniste, inclusiv a Holodomorului”, se arata in text. In Uniunea Sovietica, Holodomorul era un subiect tabu, iar mentionarea lui avea consecinte penale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: