Germania: Cea mai mare economie a Europei s-a contractat anul trecut

externe

fabrica auto, vw

Economia Germaniei s-a contractat anul trecut pentru prima data de la debutul pandemiei Covid-19, potrivit datelor oficiale prezentate luni, ceea ce a crescut riscul unei contractii economice in zona euro in general, relateaza CNN.

Produsul intern brut a fost cu 0,3% mai mic in 2023 decat in anul precedent, potrivit Oficiului Federal de Statistica din Germania (Destatis).

„Dezvoltarea economica generala a scazut in Germania in 2023 intr-un mediu care continua sa fie marcat de multiple crize”, a declarat Ruth Brand, presedintele Destatis, intr-un comunicat.

De asemenea, PIB-ul din trimestrul al patrulea a scazut cu 0,3% fata de trimestrul anterior, potrivit unei estimari prealabile a biroului de statistica. Acest lucru a urmat unei perioade de stagnare in perioada de trei luni pana la sfarsitul lunii septembrie, ceea ce inseamna ca Germania a evitat la foarte mica diferenta o recesiune in a doua jumatate a anului, definita ca doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului.

Desi inflatia s-a atenuat, preturile raman ridicate in intreaga economie si au franat cresterea economica, a adaugat Brand. „Cresterea ratelor dobanzilor si cererea interna si externa mai slaba si-au pus, de asemenea, amprenta”, a mai spus el.

Datele sunt de rau augur pentru intreaga zona care foloseste moneda euro, deoarece Germania este cea mai mare dintre cele 20 de economii ale acesteia.

Scaderea PIB-ului german reflecta slabiciunea din intreaga economie, dar in special in vastul sector manufacturier al tarii, care a fost afectat de scaderea cererii chinezesti, de costurile ridicate ale energiei si de cresterea ratelor dobanzilor.

In cadrul acestui sector, productia de automobile si fabricarea altor echipamente de transport au inregistrat anul trecut o crestere, insa productia a scazut in industria chimica si metalurgica, care consuma multa energie. In general, productia industriala, dominata de industria prelucratoare, s-a contractat cu 2%, potrivit Destatis.

Sectorul serviciilor, intre timp, a fost afectat de o contractie puternica in comertul cu ridicata si cu amanuntul. Cheltuielile gospodariilor si ale guvernului au scazut de asemenea, acestea din urma pentru prima data in aproape 20 de ani. „Acest lucru s-a datorat in principal intreruperii masurilor Covid-19 finantate de stat, cum ar fi vaccinarile si compensatiile platite spitalelor pentru paturi”, a precizat Destatis.

„Conditiile de recesiune care se prelungesc de la sfarsitul anului 2022 par sa continue si in acest an”, a declarat economistul-sef pentru Europa la Capital Economics, Andrew Kenningham.

In timp ce recenta scadere a inflatiei va oferi o oarecare usurare pentru gospodarii, investitiile in afaceri se vor contracta, „constructiile se indreapta spre o scadere abrupta, iar guvernul inaspreste puternic politica fiscala”, a adaugat el. „Preconizam o crestere zero a PIB-ului in 2024”, a mai precizat el.

Un aspect pozitiv a fost ocuparea fortei de munca, care a crescut cu un record de 0,7%, sau 333.000 de persoane, fata de 2022, ducand numarul total de persoane care lucreaza la 45,9 milioane. Potrivit Destatis, in spatele acestei cresteri s-au aflat muncitorii straini si o mai mare parte a populatiei interne care se alatura fortei de munca.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: