Germania, Franta si Polonia anunta „Triunghiul de la Weimar” pentru inteligenta artificiala – Science Business

externe

Trei state membre importante au format o alianta politica pentru a face presiuni in vederea unei mai bune coordonari intre planurile si investitiile nationale in inteligenta artificiala si politicile UE referitoare la acest sector, informeaza Science Business.

Germania, Franta si Polonia afirma ca statele membre UE vor trebui sa colaboreze mai strans pentru ca UE sa recupereze decalajul fata de SUA si China si sa dezvolte propriile versiuni de inteligenta artificiala care sa injecteze inovatie in economia europeana, dar care sa fie, in acelasi timp, legate de normele UE si de principiile democratice.

In cadrul unui eveniment organizat pe 23 ianuarie la Bruxelles de catre guvernul federal german, ministrul federal al cercetarii, Bettina Stark-Watzinger, a declarat ca este nevoie de o actiune comuna pentru ca UE sa fie pe picior de egalitate cu SUA si China in ceea ce priveste dezvoltarea si implementarea inteligentei artificiale.

„Germania este pregatita sa isi asume responsabilitatea, impreuna cu Franta si Polonia in special, in formatul Triunghiului de la Weimar”, a declarat Stark-Watzinger intr-un raspuns scris la intrebarile adresate de Science|Business.

Triunghiul de la Weimar a fost lansat in 1991, cand cele trei tari au convenit sa colaboreze in probleme europene, Franta si Germania ajutand Polonia in tranzitia de la regimul comunist care tocmai se prabusise.

UE a jucat un rol secundar in industria internetului, cu foarte putine contributii semnificative in ceea ce priveste motoarele de cautare, retelele sociale si alte platforme de internet pentru divertisment si cumparaturi. IA ar putea fi o a doua sansa pentru sectorul tehnologic al UE. „Ni se ofera acum o noua oportunitate, asa ca nu trebuie sa ne lasam condusi, ci sa fim conducatorii”, a declarat Stark-Watzinger.

Ministrul francez al cercetarii, Sylvie Retailleau, a declarat ca obiectivul Triunghiului de la Weimar este de a contura o abordare strategica comuna a IA. „UE trebuie sa fie capabila sa dezvolte si sa implementeze inteligenta artificiala pe cont propriu”, le-a spus Retailleau delegatilor conferintei. De asemenea, UE ar trebui sa atraga cele mai bune talente din intreaga lume si sa se asigure ca tehnologiile de IA pe care le dezvolta sunt utilizate in mod responsabil, a spus ea.

Aceasta opinie a fost impartasita de Stark-Watzinger. „Trebuie sa facem si mai mult pentru a face Europa atractiva pentru cercetatorii de varf, convingandu-i sa ramana sau sa vina in Europa din intreaga lume.”

UE a finantat proiecte de cercetare in domeniul inteligentei artificiale prin intermediul programului sau-cadru pentru cercetare si inovare, Orizont Europa si al predecesorului sau, Orizont 2020. De asemenea, finantarea pentru IA este disponibila prin programul Europa digitala.

Actualul buget multianual al UE aloca resurse semnificative pentru proiecte in domeniu, in timp ce Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana lucreaza la un acord final privind Legea privind IA, prima reglementare din lume privind inteligenta artificiala.

De asemenea, Comisia Europeana intentioneaza sa aloce fonduri pentru o noua initiativa de accelerare a accesului start-up-urilor din domeniul IA la computerele de inalta performanta din Europa pentru a-si antrena modelele. Initiativa a fost anuntata pentru prima data de presedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, in discursul sau privind starea uniunii din septembrie 2023, dar este de asteptat sa fie lansata maine.

In timp ce Germania are deja un plan national de actiune pentru inteligenta artificiala, investitiile UE in cercetare si dezvoltare pot completa eforturile „statelor membre care nu pot face progrese pe cont propriu”, a declarat Stark-Watzinger.

Insa institutiile UE si statele membre ar putea colabora mai strans pentru a contura modul in care tehnologia va avea un impact asupra blocului. „Ca intotdeauna, la inceputul progresului tehnologic avem o oportunitate unica, putem sa il modelam in mod activ, iar dorinta mea este sa facem acest lucru impreuna aici, in Europa”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: