Germania ordona inchiderea a 4 din cele 5 consulate rusesti

externe

Annalena Baerbock, ministru de externe

Germania revoca licentele a patru din cele cinci consulate rusesti din tara, a declarat miercuri un purtator de cuvant al Ministerului de Externe, scrie Politico.

Moscovei i s-a cerut „sa dispuna lichidarea celor patru consulate generale din Republica Federala Germania si sa o finalizeze pana la 31 decembrie 2023, cel tarziu”, potrivit ministerului de externe. Masura este menita sa creeze o „paritate structurala si de personal” intre cele doua tari, a adaugat ministerul.

Germania si Rusia si-au expulzat reciproc in repetate randuri diplomatii de la inceputul razboiului rusesc din Ucraina.

Decizia Berlinului a fost comunicata miercuri rusilor, potrivit ministrului de externe Annalena Baerbock. Un consulat general, precum si ambasada rusa vor continua sa functioneze.

Sambata, s-a aflat ca mai multi angajati ai statului german vor trebui sa paraseasca Rusia, deoarece Moscova a introdus „un plafon pentru numarul de angajati la misiunile germane din Rusia si la organizatiile oficiale germane”.

Moscova a limitat numarul angajatilor statului german autorizati in Rusia la 350 incepand cu luna iunie.

Ca urmare, numarul de personal din consulatele generale germane din Rusia nu mai este suficient pentru a oferi sprijin consular, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe.

El a adaugat ca operatiunile la trei consulate generale sunt reduse si vor fi intrerupte complet incepand cu luna noiembrie. Ambasada germana din Moscova si consulatul general din Sankt Petersburg vor ramane deschise. Acest lucru ii afecteaza pe diplomatii germani si personalul local, precum si pe cei de la scolile germane si institutele Goethe.

Ministerul de Externe a declarat ca Moscova a „facut un pas de escaladare” prin limitarea prezentei germane la 350 de persoane si, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului, „aceasta decizie nejustificata obliga guvernul german sa faca o reducere semnificativa in toate domeniile in Rusia”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: