Germania l-a pus la respect pe ministrul penalilor, Tudorel Toader. El nu mai face pe viteazul, acum paseaza responsabilitatea privind legile justitiei

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat vineri, la Craiova, ca sunt luate in considerare multe dintre propunerile facute de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la proiectul de modificare a legilor Justitiei, subliniind ca avizul CSM este unul consultativ. Schimbarea de atitudine a ministrului survine dupa o intalnire avuta, in urma cu doua zile, cu ambasadorul Germaniei la Bucuresti.

Intrebat daca va promova proiectul de lege cu avizul negativ de la CSM, ministrul Justitiei a afirmat ca nu poate retrage proiectul, ci il va finaliza, urmand ca Guvernul sau Parlamentul sa decida care este drumul de urmat in continuare.

„Ministerul Justitiei redacteaza proiectul de lege pentru modificarea legilor Justitiei. Avizul CSM este un aviz consultativ. Proiectul de lege pe care il avem aproape finalizat ia in considerare multe dintre propunerile CSM. Proiectul de lege are in continutul lui cele mai multe propuneri venite chiar de la CSM, pentru ca in 2016 initiativa modificarii celor trei legi ale Justitiei a venit chiar de la CSM. Prin urmare, obligatia mea ca ministru al Justitiei este aceea de a finaliza proiectul de lege. Eu nu pot sa il retrag, pentru ca e pe biroul ministrului Justitiei. Decizia poate fi luata la celelalte paliere: decizia poate fi a Guvernului, decizia poate fi a Parlamentului, dar nu am fizic si nici juridic de unde sa le retrag, le voi finaliza”, a spus Toader, citat de Agerpres.

Ministrul Justitiei a precizat ca in momentul finalizarii proiectului, va exista si forma finala a solicitarii de aviz din partea Comisiei de la Venetia.

„Nu puteam solicita avizul Comisiei de la Venetia pana acum, pentru ca el se solicita pe forma finala a proiectului de lege si, in momentul acela, Guvernul sau Parlamentul va decide care este drumul de urmat pentru modificarea legilor Justitiei”, a explicat Toader.

Ministrul Justitiei a sustinut ca modificarile vor fi facute astfel incat sa preia toate solutiile de natura sa imbunatateasca si sa asigure unitatea proiectului pentru modificarea celor trei legi.

Potrivit ministrului, modificarile vor fi prezentate saptamana viitoare, una dintre acestea facand referire la prelungirea mandatului magistratilor cu functii de conducere de la 3 ani la 4 ani.

„Propunerile le veti vedea saptamana viitoare. Acum, de exemplu, pentru magistratii care au functii de conducere, mandatul este de trei ani. Dansii au apreciat ca durata mandatului, asa cum e regula in Romania, ar fi mai bine sa fie de patru ani. Sigur, am retinut aceasta propunere si probabil ca este corecta, justificata, pentru ca in patru ani sa ai timp de un program managerial, de ducerea la indeplinire a unor obiective, cu posibilitatea reinvestirii sau cu posibilitatea exercitarii inca a unui mandat de aceeasi durata. Cu privire la durata mandatelor a aparut imediat ca am vrea sa prelungim mandatul lui X sau lui Y. Nu este adevarat. Exista o regula care spune ca reglementarea ce survine nu afecteaza mandatele in curs, adica nici nu le prelungeste, nici nu le scurteaza”, a spus Toader la Craiova.

Proiectul de modificare a legilor Justitiei s-a aflat printre temele discutate, in urma cu doua zile, de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu ambasadorul Germaniei in Romania, Cord Meier-Klodt. Dupa intalnire, Tudorel Toader a anuntat ca renunta la intentia de a pune Inspectia Judiciara in subordinea Ministerului Justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: