Germania se gandeste sa reintroduca serviciul militar obligatoriu. Ingrijorari legate de actiunile amenintatoare ale Rusiei

externe

ofiter german

Germania ar trebui sa revina la recrutare incepand din 2025, a declarat marti comisarul parlamentar pentru fortele armate ale tarii, in timp ce Ministerul Apararii lucreaza la un nou model inspirat din practica tarilor nordice, relateaza Euractiv.

Germania a renuntat la recrutarea obligatorie a cetatenilor de sex masculin in 2011, dar, in timp ce guvernul se straduieste sa construiasca capacitatile defensive pe fondul amenintarii militare tot mai mari din partea Rusiei, reintroducerea este din nou pe ordinea de zi.

Comisarul parlamentar pentru fortele armate si-a exprimat speranta ca o noua forma de recrutare ar putea fi implementata in urmatorul mandat pentru a combate deficitul de personal al Bundeswehr.

„Salut faptul ca dezbaterea privind serviciul militar obligatoriu capata amploare”, a declarat marti Eva Hogl in timp ce isi prezenta raportul anual privind starea fortelor armate.

„Daca am avea un concept pana la sfarsitul acestui mandat care ar putea fi pus in aplicare in urmatorul [care incepe in 2025], as fi foarte multumita”, a adaugat ea.

Comentariile sale au fost facute in contextul in care raportul anual a evidentiat ritmul lent al consolidarii militare a Germaniei, dupa ani de subfinantare a fortelor armate.

Dimensiunea Bundeswehr-ului s-a redus in comparatie cu anul precedent si „chiar si in cel de-al doilea an al Zeitenwende [efortul Germaniei de a-si reconstrui fortele armate], imbunatatirile substantiale in ceea ce priveste personalul, echipamentele si infrastructura sunt inca departe”, se arata in raport.

Hogl a mentionat ca este „urgenta necesitatea unei dezbateri privind recrutarea” si a adaugat ca fortele armate ar putea fi deschise si pentru cetatenii UE.

Primii pasi privind recrutarea au fost initiati, deoarece ministrul german al apararii Boris Pistorius a dat instructiuni ministerului sau sa „prezinte pana la 1 aprilie optiuni pentru un model de serviciu militar german care sa fie scalabil si sa poata contribui la rezistenta natiunii in ansamblu, chiar si pe termen scurt, in functie de amenintare”, a relatat Spiegel saptamana trecuta.

Cu toate acestea, Hogl si Pistorius considera ca modelul anterior de serviciu militar obligatoriu al Germaniei, atunci cand erau recrutati barbatii care terminau scoala, este depasit.

Pistorius s-a inspirat din modelul tarilor nordice, declarandu-si „slabiciunea” pentru modelul suedez in timpul unei calatorii in Scandinavia, saptamana trecuta.

Fortele armate suedeze au la dispozitie un numar considerabil de rezervisti de la reintroducerea recrutarii in 2017.

Pe baza unui chestionar privind aptitudinile si interesele lor, aproximativ un sfert dintre suedezii in varsta de 18 ani sunt invitati la un examen militar anual. Unei fractiuni mai mici i se ofera apoi o pregatire militara de baza.

Cu toate acestea, avand in vedere ca Verzii si FDP, partenerii de coalitie ai SPD-ului lui Pistorius, sunt sceptici, este greu de crezut ca vor fi inregistrate progrese semnificative in actualul mandat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: