Germania testeaza saptamana de lucru de 4 zile timp de sase luni. Angajatii isi vor primi salariul integral

externe

Suna contraintuitiv: In timp ce Germania, la fel ca multe alte tari, se lupta sa gaseasca suficienti muncitori, zeci de companii incep un experiment prin care angajatii vor lucra cu o zi mai putin. In februarie, 45 de companii si organizatii din cea mai mare economie europeana vor introduce o saptamana de lucru de 4 zile timp de o jumatate de an. Angajatii vor continua sa isi primeasca salariul integral. Initiativa este condusa de firma de consultanta Intraprenor, in colaborare cu organizatia non-profit 4 Day Week Global (4DWG), relateaza Deutsche Welle

Sustinatorii acestei initiative spun ca o saptamana de lucru de 4 zile ar creste productivitatea lucratorilor si, prin urmare, ar contribui la atenuarea deficitului de forta de munca calificata din tara.

Productivitatea se masoara prin impartirea productiei economice la numarul de ore lucrate. In ultimii ani, costurile ridicate ale energiei au afectat productia companiilor, lasandu-le pe acestea cu un scor mai mic al productivitatii. In cazul in care companiile isi pot mentine productia actuala cu angajati care lucreaza mai putine ore, acest lucru ar duce in mod natural la niveluri mai ridicate de productivitate. Dar pot ele?

Sustinatorii sustin ca da. Angajatii care lucreaza patru zile in loc de cinci sunt mai motivati si, prin urmare, mai productivi, spun ei.

Teoria a fost deja pusa la incercare in afara Germaniei. Din 2019, 4DWG a derulat programe pilot in intreaga lume – din Marea Britanie si Africa de Sud pana in Australia, Irlanda si SUA. Peste 500 de companii au participat la o perioada de proba, iar primele rezultate par sa favorizeze o saptamana de lucru mai scurta.

Analizand un experiment la care au participat aproape 3.000 de lucratori din Marea Britanie, cercetatorii de la Cambridge si Boston au constatat ca aproape 40% dintre participanti au declarat ca s-au simtit mai putin stresati dupa experiment si ca numarul de demisii a scazut cu 57%.

Zilele de concediu medical au scazut, de asemenea, cu doua treimi. Datele recente ale companiei germane de asigurari de sanatate DAK arata ca lucratorii din Germania si-au luat in medie 20 de zile de concediu medical anul trecut. Aceasta inseamna ca absentele legate de boala au cauzat o pierdere reala globala de venituri de 26 de miliarde de euro in Germania in 2023, a declarat Asociatia germana a companiilor farmaceutice. Acest lucru ar fi impins in jos productia economica cu 0,8 puncte procentuale.

In cadrul experimentului din Marea Britanie, cercetatorii au observat o crestere medie a veniturilor de aproximativ 1,4% in 56 din cele 61 de companii participante. Majoritatea si-au exprimat dorinta de a mentine saptamana de lucru de 4 zile si dupa faza de testare.

Poate functiona si in Germania? Enzo Weber, expert in piata muncii, nu este atat de sigur. El conduce cercetari la Universitatea din Regensburg si are unele probleme cu rezultatele proiectelor pilot anterioare.

Doar companiile a caror activitate este potrivita pentru o saptamana de lucru de 4 zile ar putea aplica pentru un astfel de experiment, a declarat el pentru DW.

Weber se indoieste, de asemenea, de rezultatele pozitive, deoarece reducerea timpului de lucru ar duce probabil la o munca mai concentrata. In acest caz, consecintele nu ar fi resimtite imediat, mai ales in cazul unor studii concepute sa dureze doar sase luni.

Holger Schafer, cercetator la Institutul Economic German din Koln, spune ca este o fantezie sa ne asteptam la o crestere de 25% a productivitatii in schimbul unei reduceri de 20% a orelor de lucru.

Economistul Bernd Fitzenberg, de la Institutul german pentru Cercetarea Ocuparii Fortei de Munca (IAB), spune ca o saptamana de patru zile ar putea insemna costuri mai mari pentru companii daca „repartizarea orelor de lucru pe doar patru zile nu este compensata de cresterea productivitatii”.

„Devine o provocare in domeniile in care serviciile trebuie sa fie furnizate aici si acum, la ore fixe, pentru clienti sau pentru persoanele care sunt ingrijite”, a declarat el pentru DW, adaugand ca o saptamana de 4 zile va fi, prin urmare, mai dificil de implementat in domenii precum asistenta medicala, serviciile de securitate sau transporturile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: