Categories: politica

Germania va avea un guvern format din 15 ministri, aproape jumatate din cati se afla in Cabinetul de la Bucuresti: „Cum arata o coalitie si un program de guvernare nemtesti”

Conservatorii si social-democratii germani au ajuns, miercuri, la un acord de principiu pentru formarea unui guvern de coalitie la Berlin, relateaza agentiile de presa internationale. Noul guvern va avea 15 membri (6 CDU, 6 PSD, 3 CSU), plus premierul.

Numarul de ministri ai guvernului Germaniei este aproape la jumatate fata de cel de la Bucuresti. In guvernul condus de Vasilica Dancila sunt 27 de ministri.

O comparatie relevanta privind modul de alcatuire a guvernului de la Berlin si felul in care s-a format cel al PSD-ALDE a fost realizata de Alin Cristian Mituta, fost sef de cabinet al premierului Dacian Ciolos.

„Dupa 4 luni si jumatate de la alegeri, CDU/CSU si SPD au reusit sa se puna de acord pentru a forma impreuna guvernul in Germania. Negocierea a durat atat de mult pentru ca cele doua partide au negociat literalmente la virgula viitorul program de guvernare – practic o biblie de 179 de pagini a coalitiei numerotata pe paragrafe ca sa permita aplicarea ei nemteasca, ad literam.

Comparativ, in decembrie 2016 PSD-ALDE au semnat si ele la 8 zile de la alegeri un protocol de guvernare de 2 pagini in care, practic, au stabilit cum se impart functiile si au convenit ca vor alcatui candva si un program comun de guvernare.

Dincolo de calitatea programelor de guvernare, de modul mai mult sau mai putin scrupulos in care au fost redactate si luate in serios de cei care le-au scris, lucrul si mai important care arata de ce Germania e acolo si Romania e aici este ca nemtii intai au negociat un program de guvernarare serios al carui continut e de fapt esenta acordului, si abia apoi vor negocia si functiile si numele din guvern. La noi e fix pe dos: negociem intai „politic”, adica ne impartim functiile si mai vedem apoi cum incropim si o fituica pe care sa o numim program de guvernare.

Cat timp ramanem in aceasta paradigma in care politica e despre negociat functii si nu despre negociat idei, politici si programe nu putem spera ca vom ajunge din urma lumea civilizata”, a scris Mituta pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Controversatul sociolog Mirel Palada, condamnat cu suspendare pentru a refuzat sa i se masoare alcoolul din sange. El va face si munca in folosul comunitatii, in cimitire

Sociologul Mirel Palada, cunoscut pentru opiniile si atitudinile sale scandaloase, a fost condamnat definitiv de…

28 de minute ago

Bagheta frantuzeasca sarbatorita in Franta cu o emisiune de timbre cu miros

Aproape 600.000 de marci postale cu miros, create pentru a celebra bagheta frantuzeasca artizanala au…

33 de minute ago

ELCEN: „Falimentul RADET este rezultatul exclusiv al deciziilor gresite luate de Gabriela Firea in timpul mandatului sau de primar general”

Electrocentrale Bucuresti S.A. (ELCEN), companie aflata in sublordinea Ministerului Energiei, a transmis un comunicat de…

43 de minute ago

Intarziere la aeroportul din Munchen. Activistii Last Generation s-au lipit de o pista

Aeroportul din Munchen a fost inchis pentru scurt timp sambata devreme, dupa ce activistii pentru…

56 de minute ago

Chinezii se lauda ca ar fi inventat o baterie auto care se poate incarca in doar zece minute, asigurand o autonomie de aproape o mie de kilometri

Cercetatorii chinezi sustin ca ar fi dezvoltat o baterie auto revolutionara care se poate incarca…

58 de minute ago

Colectia de monede a unui magnat danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

O oră ago