Germanii ies in strada dupa ce s-a aflat ca partidul extremist AfD a avut o intalnire cu neo-nazisti pentru a discuta un plan de deportari in masa

externe

Mii de germani au iesit in strada pentru a patra zi consecutiv pentru a-si exprima opozitia fata de partidul populist de extrema-dreapta AfD, dupa ce politicieni din acest partid s-au intalnit cu neonazisti pentru a discuta despre un „plan general” de deportare in masa a solicitantilor de azil si a cetatenilor germani de origine straina, potrivit The Guardian.

In ultimele zile au avut loc proteste la Leipzig, Rostock, Essen si Berlin.

Conducerea AfD a incercat sa se distanteze de intalnirea din noiembrie de la periferia orasului Potsdam, dezvaluita miercuri de reteaua de jurnalism de investigatie Correctiv. Cu toate acestea, mai multi membri de partid au fost implicati si de atunci si-au exprimat sprijinul pentru ideile discutate.

Luni, Alice Weidel, copresedintele partidului, a anuntat ca se desparte de consilierul sau Roland Hartwig, dupa ce participarea sa la eveniment a fost confirmata. Weidel a spus ca nu stie despre implicarea lui si a spus ca AfD nu sprijina planul de deportare.

Membrii partidului au spus ca Hartwig, fost manager al companiei de produse chimice Bayer, care a fost deputat AfD timp de patru ani, este un membru important si respectat al partidului si va continua sa joace un rol important in culise, ducand la acuzatii ca decizia lui Weidel ar fi fost o miscare tactica menita sa para ca se distanteaza de eveniment.

Printre parlamentarii care si-au exprimat public sprijinul pentru ideile discutate la intalnire s-au aflat Rene Springer, reprezentant al statului Brandenburg in guvernul federal. El a declarat pe platforma X ca departe de a fi un secret, planul era o promisiune pe care AfD ar indeplini-o daca ar ajunge la putere. „Vom trimite strainii inapoi in patria lor. Milioane dintre ei. Acesta nu este un plan #secret. Aceasta este o promisiune”, a scris el.

Mass-media germana nu a dat inapoi de la a face paralele intre intalnirea de la Potsdam si celebra conferinta de la Wannsee din 1942, cand nazistii de rang inalt si personalitati guvernamentale s-au adunat la o vila pe malul lacului pentru a discuta cum sa coordoneze implementarea planului nazist de exterminare in masa a evreilor din Europa.

Wolfgang Thierse, fost presedinte al parlamentului german care este considerat o autoritate morala in tara, s-a aliat unei initiative de a explora posibilitatea interzicerii partidului pe motive de anticonstitutionalitate.

El si-a oferit, de asemenea, sprijinul pentru o petitie care urmareste sa revoce drepturile de baza ale membrilor proeminenti de partid considerati a fi dusmani ai constitutiei. O petitie indreptata in mod special impotriva liderului grupului AfD din Turingia, Bjorn Hocke, a castigat teren de cand a fost dezvaluita intalnirea de la Potsdam si a strans pana marti peste 830.000 de semnaturi.

Reprezentantii sistemului judiciar au emis luni o declaratie comuna, in care au condamnat intalnirea.

„Ceea ce a fost evocat intr-un cerc restrans in Potsdam in noiembrie este mai mult decat o viziune infioratoare. Mai precis, este un atac la adresa constitutiei si a statului constitutional liberal”, au declarat Asociatia Germana a Judecatorilor, Asociatia Avocatilor Germani si patru organizatii afiliate.

Thierse a declarat pentru postul de televiziune DLF ca „ridicarea din umeri” a fost o reactie inadecvata la ascensiunea AfD, infiintat in urma cu 11 ani si care a crescut in sondaje in ultimele luni.

„Democratia noastra este intr-o stare critica. Aceste lucruri ne amintesc de evenimentele de acum 90 de ani. In 1930, partidul nazist avea 14,15%, iar trei ani mai tarziu a ajuns la putere si a eliminat democratia”, a spus el.

Parlamentul European urmeaza sa discute marti seara despre renasterea neofascismului pe continent, dupa ce pe ordinea de zi a fost adaugat un punct de ultima ora privind videoclipul din Italia de la inceputul acestei luni, in care sute de barbati executau saluturi fasciste.

Dezbaterea a fost pusa pe ordinea de zi de Alianta Progresista a Socialistilor si Democratilor (S&D). Membrii sai au fost „revoltati si tulburati” de imagini, a declarat liderul S&D, Iratxe Garcia, intr-un comunicat.

„Ascensiunea neofascismului este un nor intunecat care se profileaza in parti ale Europei. Este deopotriva inacceptabil si alarmant ca in 2024 vom fi inca martori la astfel de scene”, a spus Garcia.

Garcia a vizat-o, de asemenea, pe Giorgia Meloni, pentru reactia ei la aceasta problema. „Ceea ce este si mai deconcertant este lipsa de consecinte si lipsa unui raspuns clar, decisiv din partea premierului”, a spus ea. „De ce a ales Meloni sa taca? De ce nu a condamnat aceste imagini tulburatoare?”

Grupul Renew Europe din parlament i-a cerut lui Meloni sa condamne actele din videoclip.

„Desi aceasta ceremonie socanta din Italia a mai fost vazuta inainte, ea indica o crestere ingrijoratoare a grupurilor de extrema dreapta in toata Europa”, a spus grupul intr-un comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: