Gheorghe Stefan „Pinalti”, o noua condamnare la inchisoare cu executare. Infractiune de trafic de influenta

politica

Gheorghe Stefan, fost primar al municipiului Piatra Neamt, a fost condamnat luni de Tribunalul Bucuresti la 3 ani si 9 luni inchisoare cu executare pentru trafic de influenta, in dosarul ”Fabrica de Timbre” privind fraudarea Postei Romane.

Potrivit deciziei, Tribunalul a luat act ca suma de 226.967 euro primita de Gheorghe Stefan in savarsirea infractiunii de trafic de influenta a fost restituita.

De asemenea, magistratii au dispus ridicarea sechestrului pe bunurile fostului primar, fiind respinsa ca nefondata actiunea civila formulata de partea civila CN Posta Romana SA.

„Ia act ca persoana cumparatoare de influenta se gaseste in situatia prevazuta de art. 292 alin. 2 C.pen. (faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta)”, se mai arata in decizia instantei, citata de Agerpres.

Pe de alta parte, judecatorii au mentinut eliberarea conditionata in cazul lui Gheoghe Stefan.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Dosarul in care a fost condamnat Gheorghe Stefan este disjuns din dosarul „Fabrica de Timbre”, trimis in instanta de DNA in martie 2017. Alaturi de fostul primar a fost judecat si omul de afaceri Marian Constantinof.

Potrivit anchetatorilor, in iulie – august 2009, Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al PDL, i-a propus lui Marian Constantinof ca, in schimbul unor sume de bani, isi va folosi influenta pe langa reprezentantii CNPR astfel incat sucursala „Fabrica de Timbre” a Postei Romane sa le atribuie unor societati comerciale, controlate de omul de afaceri, contracte avand ca obiect furnizarea de hartie.

„Fabrica de Timbre” este o sucursala fara personalitate juridica a CN Posta Romana SA. Aceasta putea achizitiona doar hartie care nu era produs finit, pentru executarea comenzilor venite de la Centrala CNPR si de la terti.

„Sumele de bani pe care le pretindea Gheorghe Stefan urmau sa provina tocmai din incasarile obtinute din executarea primelor contracte. Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Stefan, cheltuielile de aprovizionare cu hartie ar fi trebuit sa fie acoperite din profitul generat de urmatoarele contracte incheiate”, sustin procurorii.

In vederea declansarii procedurilor de achizitie era nevoie de o comanda de furnizare a hartiei din partea Centralei CNPR catre sucursala „Fabrica de Timbre”. Sucursala ar fi trebuit sa achizitioneze hartie in role, sa o prelucreze prin mijloace proprii si sa o transforme in produs finit (hartie pentru imprimante matriceale).

„Inculpatul Mihai Chebac, numit si mentinut in functia de director al Directiei dezvoltare din CNPR cu sustinerea lui Gheorghe Stefan, a trimis catre ‘Fabrica de Timbre’ o nota de comanda pentru furnizarea unei cantitati nejustificate de hartie, mult mai mari decat necesarul subunitatilor postale. Furnizarea acestei cantitati de hartie urma sa faca obiectul contractelor atribuite clientelar firmelor inculpatului Marian Constantinof. Valoarea comenzii a determinat valoarea contractelor incheiate de ‘Fabrica de Timbre’ cu societatile comerciale controlate de Marian Constantinof si, implicit, valoarea foloaselor necuvenite care ajungeau la Gheorghe Stefan”, sustin procurorii DNA.

Conform DNA, pe 2 noiembrie 2009, Cosmin Dragos Mihailescu, in calitate de director al sucursalei ‘Fabrica de Timbre’, a incheiat, cu incalcarea legii, 12 contracte cu societatile comerciale controlate prin interpusi de Marian Constantinof. In baza acestor contracte trebuia furnizata sucursalei „Fabrica de Timbre” materie prima (hartie in role), esalonat, vreme de un an. Dupa semnarea contractelor, inculpatul Cosmin Dragos Mihailescu a solicitat livrarea intregii cantitati de hartie, iar societatile comerciale furnizoare au emis facturi, precizeaza procurorii.

Anchetatorii sustin ca Mihailescu a semnat fraudulos sau a determinat semnarea de catre subordonatii sai a unor documente de receptie a hartiei pretins furnizate de firmele lui Constantinof, dar si a unor documente de gestiune privind predarea hartiei catre SC Romkuvert SRL, in vederea prelucrarii, care a confirmat receptia pentru prelucrare a 828.413 kg de hartie, desi a primit doar o mica parte din aceasta cantitate.

„In concluzie, s-a constituit un circuit scriptic, fictiv (in mare parte) care atesta preluarea de catre ‘Fabrica de Timbre’ a cantitatii de hartie de la societatile comerciale ale lui Marian Constantinof si predarea ei spre prelucrare la SC Romkuvert SRL. Circuitul trebuia sa ascunda lipsa hartiei din gestiunea ‘Fabricii de Timbre’ si sa confere ragazul incheierii unor noi contracte care sa genereze profitul din care sa fie cumparata si hartia nelivrata (o parte din bani fiind dati lui Gheorghe Stefan)”, mai spun procurorii.

Ancheta a mai stabilit ca pretul de achizitie a hartiei a fost mai mare decat pretul de piata de la acel moment si, prin denaturarea procedurilor de achizitie publica, sucursala „Fabrica de Timbre” a cumparat hartie de la firme interpuse controlate de inculpatul Constantinof si nu de la furnizorii traditionali, iar in aceasta maniera pretul de achizitie in baza celor 12 contracte a fost majorat artificial cu 1.643.191 lei, suma care constituie prejudiciu suferit de CNPR.

„Din sumele incasate de cele doua firme, inculpatul Marian Constantinof i-a remis inculpatului Gheorghe Stefan, in perioada noiembrie – decembrie 2009, aproximativ 230.000 de euro”, spune DNA.

Gheorghe Stefan a fost condamnat in mai multe dosare penale, primind 6 ani inchisoare in dosarul Microsoft si trei ani in dosarul privind finantarea PDL. A fost eliberat conditionat in noiembrie 2018.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: