Gheorghita: „89 de decese la pacientii diagnosticati cu COVID si care fusesera vaccinati. Rata este de 0,02%. Rata de deces pentru cei nevaccinati este de 2,4%”

news

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghita, a declarat ca s-au inregistrat 89 de decese la pacientii diagnosticati cu COVID si care fusesera vaccinati, majoritatea doar cu prima doza. „In randul celor care au fost diagnosticati cu COVID si nu erau vaccinati, rata de fatalitate a fost de 2,4%, practic mai mult de doua persoane din o suta diagnosticate cu COVID au decedat, iar in cealalta parte, uitandu-ne la rata de fatalitate la persoanele care erau diagnosticate cu COVID si fusesera si vaccinate, aceasta rata de fatalitate este de 0,02%”, a explicat el. 

Valeriu Gheorghita a fost intrebat, miercuri seara, la B1 Tv, despre decesele a 89 de persoane care au fost vaccinate, unele cu o doza, iar altele cu ambele

„Avem aceste analize detaliate efectuate de colegii nostri de la Institutul de Sanatate Publica. (…) De la debutul campaniei de vaccinare, din 27 decembrie si pana astazi, au fost diagnosticate cu COVID-19 peste 299.000 de persoane, deci aproape 300.000 de persoane, cu o medie zilnica de circa 3.400 de cazuri de COVID-19. Numarul de decese inregistrate in aceeasi perioada de timp, din aceste cazuri, a fost de circa 7.471, practic cu o medie zilnica de 85 de decese, de la debutul campaniei de vaccinare. Din toate aceste decese – 7.471, 89 sunt la persoane diagnosticate cu COVID si care aveau in istoricul recent vaccinarea.

Uitandu-ne la aceste cazuri, 89 de decese, 77 erau persoane care aveau doar o singura doza primita, iar timpul de la prima doza pana la diagnosticul de COVID era de 12 zile, deci, practic, diagnosticul a fost stabilit inainte de cele 14 zile in care incep sa apara anticorpii, incepe sa apara raspunsul imun protector. Celelalte 12 cazuri erau la persoane care aveau ambele doze primite, iar timpul mediu de la cea de-a doua doza si pana la diagnosticul de COVID era de 10 zile, practic, inainte ca beneficiile maximale de dupa vaccinare sa apara”, a explicat Gheorghita, citat de news.ro.

El a mentionat ca varsta medie a persoanelor decedate era 72 de ani si, de asemenea, toate aveau comorbiditati.

„Insa daca ne-am uitat si am analizat rata de fatalitate la persoanele care au fost diagnosticate cu COVID care au fost vaccinate, respectiv persoane nevaccinate, practic, in randul celor care au fost diagnosticati cu COVID si nu erau vaccinati, rata de fatalitate a fost de 2,4%, practic mai mult de doua persoane din o suta diagnosticate cu COVID au decedat, iar in cealalta parte, uitandu-ne la rata de fatalitate la persoanele care erau diagnosticate cu COVID si fusesera si vaccinate, aceasta rata de fatalitate este de 0,02%, adica doua persoane din 10.000. Deci beneficiile vaccinarii sunt indiscutabile. Din pacate, sigur, nu putem vorbi de o protectie de 100%. Sunt cazuri si au mai fost mentionate, circa 5% din populatia oricarei tari nu dezvolta raspuns imun protector nici dupa boala naturala, nici dupa vaccinare”, a adaugat Valeriu Gheorghita.

El a reiterat ca vaccinarea unei persoane aflate in perioada de incubatie a virusului sau cu o infectie asimptomatica nu influenteaza evolutia bolii.

„Ce trebuie mentionat este ca vaccinarea la o persoana care se afla in perioada de incubatie sau cu o infectie asimptomatica la momentul in care este vaccinata nu influenteaza in niciun fel evolutia naturala a bolii si nici conduita terapeutica. Practic, diagnosticul, tratamentul este similar si evolutia bolii este cea care este dictata mai degraba de factorii de risc individuali ai pacientului: de varsta, de bolile cronice asociate, de tipul tulpinii, mai nou vorbim de tulpina britanica care se pare ca se asociaza cu o crestere a agresivitatii si cu o crestere a mortalitatii”, a afirmat el.

Intrebat daca vaccinarea in sine ar fi putut interveni in evolutia starii de sanatate a pacientilor, el a spus: „Vorbim de 89 de decese inregistrate la pacientii diagnosticati cu COVID si care fusesera vaccinati. Vorbim, in total, de peste 1.800.000 de persoane vaccinate, in momentul de fata, in Romania. Daca analizam cele doua categorii mari de pacienti – cei cu COVID nevaccinati care au avut evolutie nefavorabila si au decedat, respectiv cei cu COVID vaccinati si care au avut, la fel, o evolutie nefavorabila, diferenta este de cel putin 100 de ori rata de fatalitate mai mare la cei nevaccinati. Deci in niciun caz nu putem sa emitem aceasta supozitie, este hazardat sa facem acest lucru, tocmai pentru ca nu avem semnal ca in randul celor vaccinati avem o crestere a ratei de mortalitate comparativ cu cei nevaccinati. Repet, acest diagnostic de COVID a fost stabilit in primul rand inainte ca beneficiile vaccinarii sa ajunga la valoarea scontata, la ceea ce ne doream, practic, inainte de aparitia anticorpilor si majoritatea persoanelor vedem ca erau persoane care primisera o singura doza”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: